Finnboat-jäsenyritysten
tuote- ja palveluhaku

Uppoumarunkoinen vai liukuva vene?

Kun veneen hankkimista mietitään, ensimmäinen päätettävä seikka on, halutaanko hankkia liukuva vene vai uppoumavene. Uppoumaveneellä saavutetaan tavallisesti 7-9 solmun (yksi solmu on yksi meripeninkulma eli 1852 m tunnissa) nopeus. Uppoumarunkoisten tyypillisiä edustajia ovat rannikon kalastajamalliset veneet, joiden mallit vaihtelevat jonkin verran valmistuspaikkakunnan mukaan. Kuuluisimpia ovat summalaiset ja pellinkiläiset. Uppoumarunkoa kutsutaan usein myös meriläismalliseksi. Uppoumarunkoisia veneitä tehdään myös lujitemuovista, vaikka niiden valmistus- ja mallimäärät ovat jatkuvasti vähentyneet.

Uppoumarunkoinen vene pärjää yleensä liukuvaa venettä pienemmällä moottoriteholla. Jo parikymppinen sisämoottori antaa 7-8 metriä pitkälle veneelle noin 7 solmun nopeuden. Useimmiten käytetään 50-100 hevosvoimaisia dieseleitä. Uppoumarunkoinen vene kulkee pehmeästi aallokossa keinuen, mutta edullisesti. Kalastajaveneet ovat perinteisesti uppoumarunkoisia hyvien meriominaisuuksien takia.

Puoliliukuvat veneet ovat jo astetta nopeampia kuin uppoumarunkoiset. Niillä saavutetaan noin 14-16 solmun matkavauhti ja huippunopeus liikkuu 20 solmun tietämissä moottoritehosta riippuen. Puoliliukuvien veneiden pohjat ovat perästä tasaisia ja kantavat venettä uppoumarunkoista enemmän.

Valtaosa nykyisin markkinoilla olevista veneistä on liukuvia. Ne tavallaan nousevat veden päälle ns. plaaniin. Kevyt ja tasapohjainen vene saadaan liukuun jo pienellä moottorilla, mutta mitä painavampi ja syvemmällä V-pohjalla varustettu vene on kyseessä, sitä enemmän voimaa tarvitaan. Pieni avovene nousee plaaniin jo 20-hevosvoimaisella koneella, mutta suurissa ja nopeissa veneissä tehoa saattaa olla satoja, jopa tuhansia hevosvoimia.

V-pohja puolestaan vaikuttaa veneen ominaisuuksiin aallokossa. Tasainen pohja on kova ja hakkaa, eivätkä ajo-ominaisuudet ole mairittelevia. Nyrkkisääntö on, että mitä syvempi V-pohja on, sitä pehmeämpi ja parempi vene on ajaa tuulessa. V-kulma mitataan veneen perästä. Avomeriveneissä käytetään jopa 24-asteisia pohjia, mutta huviveneissä normaali kulma on 15-18 astetta. Veneen saamista liukuun autetaan pohjan ns. nousulistoilla ja pohjan ja laidan yhtymäkohdissa olevilla pallelistoilla.

Uppoumarunkoinen vai liukuva vene?
Vene tarpeen mukaan
Avoveneet
Keski- ja takakajuuttaveneet
Retkiveneet
Matkaveneet
Moottoreissa huima kehitys
Mitä maksaa?
Veneen hinta
Tärkeää muistaa

Sivun alkuun


Bella 530 HT on edullinen tapa aloittaa veneily. Retki- ja vapaa-ajan käyttöön sopiva vene kulkee kohtuullisesti jo 30-hevosvoimaisella perämoottorilla, mutta veneen ominaisuudet eivät riitä suojaisia vesiä ulommas.