Finnboat-jäsenyritysten
tuote- ja palveluhaku

Avoveneet

Maamme ylivoimaisesti yleisin venetyyppi on avoin perämoottorivene, ohjauspulpetilla tai ilman. Viime aikoina ohjauspulpetit ovat tulleet yhä suositummiksi ja samalla sekä vene- että moottorikoko on kasvanut.

Avovene on oikea ja käyttökelpoisin ratkaisu silloin, kun etsitään yleisvenettä mökki-, huvi- ja kalastuskäyttöön. Avoveneessä on helppo liikkua, siihen on helppo nousta ja siitä on helppo rantautua lähes minkälaisessa paikassa tahansa. Ohjauspulpetillinen avovene on helppo käsitellä ja hallita kaukohallintalaitteiden avulla. Yhä enemmän on siirrytty myös sähkökäynnistykseen, jolloin yhdistelmän käynnistäminen ja ajaminen on lähes yhtä helppoa kuin autolla.

Avovenemalleja on markkinoillamme kymmenittäin. Osa niistä on varustettu ns. sivupulpetilla, jolloin kulku perälle tapahtuu pulpetin vasemmalta puolen. Keskipulpetilla saavutetaan parempi vakaus ja kulkea voi pulpetin molemmin puolin. Useimmissa veneissä on myös tuulilasi suojaamassa ainakin kuskia tuulelta ja roiskeilta. Muuten avovene ei kuitenkaan tarjoa suojaa esim. sateelta ja tavaroita ei saa säältä suojaan.

Lukollisia säilytyslokeroita on jonkin verran mallista riippuen ja yhä useammin vene on ns. itsetyhjentyvä. Venettä voi säilyttää ilman kuomua ja sadevesi valuu avotilasta pois tyhjennysaukkojen kautta. Edullisimmissa, ns. yksikuoritekniikalla tehdyissä veneissä ei yleensä tätä mahdollisuutta ole. Yksikuorisen erottaa kaksikuorisesta epätasaisesta, maalatusta sisäpinnasta.

Suosituin avovenekoko on nykyisin 4-6 metrin välillä. Niihin sopii 20-100-hevosvoimainen perämoottori. Moottoriveneeksi luettavien avoveneiden hinnat alkavat n. 2500 eurosta, mutta tarjolla on myös lähes 20000 euroa maksavia veneitä (moottori ei sisälly veneen hintaan).

Edulliset avoveneet on tarkoitettu vain rannikkokäyttöön, suojaisille vesille. Suurilla avoveneillä pärjää jo kohtalaisissa meriolosuhteissa. Amerikkalaisvalmistajat kutsuvat avoveneitä usein nimellä Bowrider.

Uppoumarunkoinen vai liukuva vene?
Vene tarpeen mukaan
Avoveneet
Keski- ja takakajuuttaveneet
Retkiveneet
Matkaveneet
Moottoreissa huima kehitys
Mitä maksaa?
Veneen hinta
Tärkeää muistaa

Sivun alkuun


Avovene on Suomen suosituin venetyyppi, joka sopii niin mökkiveneeksi, kalastuksen harrastajille kuin vauhdikkaaseen huviajoonkin.