Finnboat-jäsenyritysten
tuote- ja palveluhaku

Keski- ja takakajuuttaveneet

Avoveneen suojattomuus on nykyisin korvattu keski- ja takakajuutoilla. Tyyppimerkinnät ovat esimerkiksi OC, CC, MC ja AC. Pienimmät 5-6-metriset taka- ja keskikajuuttaveneet on tarkoitettu erityisesti yhteyskäyttöön, mutta niillä on kätevä tehdä myös retkiä. Nämä veneet ovat myös monien vetouistelijoiden suosikkeja.

Taka- ja keskikajuutat antavat suojan sekä matkustajille että tavaroille. Suuremmissa veneissä on mahdollisuus myös yöpymiseen ja pienelle pesualtaalle ja keittimelle on varattu paikka. Yösijat muodostetaan tavallisesti penkeistä erilaisilla välikappaleilla.

Molempien venetyyppien etuna on kuitenkin käytännöllisyys. Niissä on yleensä suuri, avoin keulatila, jossa voi kuljettaa paljon tavaraa ja sen kautta on helppo kulkea maihin ja taas veneeseen. Jos vielä takana on avotila, se auttaa rantautumisessa ja etenkin kalastuksessa. Oleskelemaan ei avotiloissa yleensä mahdu.

Keski- ja takakajuuttaveneiden voimanlähteinä käytetään yleisesti 50-150-hevosvoimaisia perämoottoreita veneen koosta ja kuljetettavasta kuormasta riippuen. Veneiden hinnat ilman moottoria vaihtelevat 50 000-150 000 markan välillä. Joihinkin malleihin on saatavana myös sisäperämoottoreita, jolloin polttoaineeksi voi valita myös dieselin. Bensiinikäyttöinen sisäperämoottoriversio ei ole perämoottorivenettä kalliimpi, mutta diesel nostaa hankintahintaa rajusti

Uppoumarunkoinen vai liukuva vene?
Vene tarpeen mukaan
Avoveneet
Keski- ja takakajuuttaveneet
Retkiveneet
Matkaveneet
Moottoreissa huima kehitys
Mitä maksaa?
Veneen hinta
Tärkeää muistaa

Sivun alkuun


Takahyttiveneitä on eri kokoisia. Yksi suurimmista on Bella 870 Sunmar, jota myös ammatikseen merellä liikkuvat käyttävät. Voimanlähteenä on dieselkäyttöinen sisämoottori.