Finnboat-jäsenyritysten
tuote- ja palveluhaku

Retkiveneet

Suomessa vielä 70-luvulla suositut, keulakannelliset tuulilasiveneet ovat menettäneet viime vuosikymmeninä suosiotaan epäkäytännöllisyytensä vuoksi. Tilalle ovat tulleet erilaiset HT- ja DC-veneet. Nimitykset tulevat sanoista Hard Top (kova katto) ja Day Cruiser (päiväristeilijä).

Retkiveneiksi luokiteltavissa veneissä on yleensä nukkumatilat valmiina. Niissä mahtuu yöpymään mukavasti 2-3 henkeä, mutta esimerkiksi 70- ja 80-luvuilla hieman yli viisimetrinen HT-vene oli monen perheen lomavene, jossa asuttiin neljän hengen voimin.

HT-veneet ovat keulakannellisia, kovalla kajuutalla varustettuja veneitä, joissa avotila liittyy kajuuttaan yleensä ilman väliseinää. DC-veneissä nukkumakajuutta on keulakannen alla ja sen saa suljettua avotilaan johtavalla ovella.

Sekä HT- että DC-veneissä on runsaasti avonaista oleskelutilaa ja veneen takaosaan saa useimmiten suuren sohvan ja pöydän. Hyvin varustetuissa veneissä on keitin ja pesuallas ja mahdollisesti kemiallinen WC sijoitettuna jonkin penkin alle. Molemmat venetyypit tarjoavat hyvän suojan niin matkustajille kuin tavaroillekin ja avotilan saa vielä katettua kuomulla. Kulku veneestä pois tapahtuu keulakannen kautta, eikä se ja veneen lastaus ole niin helppoa kuin avokeulaisissa keski- ja takakajuuttaveneissä.

Retkiveneissä käytetään yleensä suurehkoa perämoottoria, tehot vaihtelevat 50 hevosvoimasta aina 200 hv asti. Ulkomailla valmistetuissa veneissä on yleensä valmiina sisäperämoottori. Retkiveneiden hinnat ovat samaa luokkaa kuin taka- ja keskikajuuttaveneidenkin.

Uppoumarunkoinen vai liukuva vene?
Vene tarpeen mukaan
Avoveneet
Keski- ja takakajuuttaveneet
Retkiveneet
Matkaveneet
Moottoreissa huima kehitys
Mitä maksaa?
Veneen hinta
Tärkeää muistaa

Sivun alkuun


Pienimmät asuttavat veneet ovat noin seitsemän metrin mittaisia. Näihin mittoihin saadaan 3-4 nukkumapaikkaa, ruokailuryhmä, keittiö ja vessa. Moottoriksi voi valita bensa- tai dieselsisäperämoottorin. Finnmaster 7050 maksaa edullisimmillaan 50000 euroa.