Finnboat-jäsenyritysten
tuote- ja palveluhaku

Matkaveneet

Matkaveneiksi luokitellaan nykyisin yli 7-metriset, asuttavat tilat tarjoavat veneet. Niissä on useimmiten sekä avointa että katettua tilaa, makuupaikat 3-4 hengelle, keittomahdollisuus ja kiinteä vessa.

Matkavene voi olla uppoumarunkoinen tai liukuva, mutta nykyisin on tarjolla pääasiassa vain liukuvia matkaveneitä. Tarjonta on kuitenkin sangen monipuolista ja matkavenettä halajavan kannattaa ensin kartoittaa omat tarpeensa ja sen jälkeen lähteä etsimään ne täyttävää ratkaisua.

Matkaveneessä makuupaikkojen määrä on olennainen asia. Jos kaikille perheen jäsenille halutaan nukkumapaikat, vuoteet on oltava valmiina. Vieraille kelvannevat väliaikaiset, esimerkiksi katetun oleskelutilan sohvasta muodostettavat väliaikaiset nukkumapaikat. Toisistaan seinillä ja ovilla erotettavat nukkumakajuutat lisäävät asujien yksityisyyttä. Pienille lapsille sopivat hyvin esimerkiksi monissa matkaveneissä ohjaamon alle sijoitetut ns. minikajuutat, jotka ovat matalia, mutta riittävän leveitä ja pitkiä parille aikuisellekin.

Nykyaikaisessa matkaveneessä on myös oltava riittävästi säilytystilaa niin, että viikon tai parin kestävälle reissulle tarvittavat vaatteet, ruokatarpeet ja kaikki muu tarpeellinen saadaan mahtumaan mukavasti veneeseen. Matkaveneeltä tulee vaatia myös merikelpoisuutta, koska pidemmän matkan aikana sääolosuhteet saattavat vaihdella huomattavasti. Merikelpoisuutta on kuitenkin vaikea todeta muuta kuin kunnollisella koeajolla tai venealan lehtien testien perusteella.

Järvimatkailuun tarkoitetulta veneeltä ei vaadita sellaisia ominaisuuksia kuin meriveneiltä. Järville riittää tasapohjaisempi ja usein myös hitaampi vene. Järvillä aallokko-olosuhteet eivät muodostu matkaveneille ongelmallisiksi kuin poikkeustapauksissa.

Matkaveneen moottoriksi valitaan yleensä diesel, koska sillä ajaminen on huomattavasti edullisempaa kuin bensakoneella. Suurin osa kotimaisista matkaveneistä varustetaankin jo alunperin dieselkäyttöisellä moottorilla, mutta tuontiveneissä bensakone on enemmän sääntö kuin poikkeus.

Kotimaiset ja tuontiveneet poikkeavat muutenkin paljon toisistaan. Kotimaisissa veneissä painotetaan asuttavuutta ja nukkumapaikkoja, ulkomaisissa avotiloja. Yleensä kotimaisissa veneissä liikkuminen veneeseen ja rantautuminen on tehty ulkomaisia helpommaksi. ulkomaillahan yleensä veneet kiinnitetään vaikkapa laituriin perä edellä. Suomessa keula osoittaa laituriin ja keulan kautta halutaan rantautua vaikkapa saariin. Myös veneen sisustusmateriaalit ja rakennustavat poikkeavat toisistaan.

Käyttökelpoisen matkaveneen saa nykyisin alkaen 50000 euron hinnalla. Silloin on kuitenkin kyseessä juuri ja juuri mitat ja vaatimukset täyttävä, melko niukasti varusteltu perusvene. hinta nousee reippaasti veneen koon ja varustuksen myötä, eikä 90000-120000 euron matkavene ole lainkaan harvinainen. Ylärajaa hinnalla ei ole.

Liukuvien matkaveneiden moottoreina käytetään sisä- tai sisäperämoottoreita. Pienimmät kulkevat noin 150-heppaisella koneella, suuremmat vaativat jo yli 200 hevosvoimaa ja jo 10 metriä pitkissä veneissä usein käytetty kaksimoottoriyhdistelmä on 2 x 200 hevosvoimaa. Vielä suurempi vene vaatii toki voimaa vielä enemmän

Uppoumarunkoinen vai liukuva vene?
Vene tarpeen mukaan
Avoveneet
Keski- ja takakajuuttaveneet
Retkiveneet
Matkaveneet
Moottoreissa huima kehitys
Mitä maksaa?
Veneen hinta
Tärkeää muistaa

Sivun alkuun


30-jalkaiselle Baylinerille hintaa kertyy noin 120 000 euroa.

Suurin osa tuontiveneistä on avoimia matka- ja retkiveneitä, joissa sateen sattuessa on mentävä sisään tai nostettava kuomu päälle.