Sök efter produkter och tjänster

10.02.2006

Årets Finnboat-utrustning valdes för andra gången

Inte heller under det andra tävlingsåret specificerade man olika kategorier, utan alla deltog i samma klass. Juryn utsåg bland de till tävlingen anmälda en short-lista på 10 produkter, som i sin helhet finns presenterad vid den södra ingången till Vene 06 Båt-mässan. Juryn utgjordes av en segelbåtstillverkare, en motorbåtstillverkare, en redaktör för en stor branschtidskrift samt en representant för branschens viktigaste myndighet. Segern gick till led-belysningstekniken, som förbättrar sjösäkerheten.

Huvudpriset gick till: Hella Naviled Pro 2 LED-lanternor

Ny teknologi förbättrar säkerheten. Hållbar, klar och liten energiförbrukning. Kommer att bli "standard" och förr eller senare ersätta de gamla glödlamporna. Naviled Pro-seriens lanternor erbjuder extrem slitstyrka i krävande förhållanden. Varje lanterna är helt vattentät, UV- och korrosionsbeständig och erbjuder en livslängd på drygt 50 000 timmar. I LED-teknologin används inte ömtåliga glödtrådar, varför den nya Naviled Pro-seriens lanternor är ytterst starka, stötsäkra och underhållsfria.

En säker och tillförlitlig montering var av största vikt då Navilon Pro-lanternorna utvecklades. Denna nymodiga modell ger en säker belysning och kan monteras på alla slags ytor. Den avancerade Multivolt-teknologin ger en jämn och trygg belysning med 9-33 V spänning, även under svåra strömförsörjningsförhållanden med stora spänningsvariationer. De nya Naviled Pro-seriens lanternor är lösningen på trygg, modern, slitstark och energisnål navigationsbelysning för såväl motor- som segelbåtar, för fritids- och arbetsbåtar.

Representant: Oy Maritim Ab, avdelning 5 C 3
Tilläggsuppgifter: Erik Lindgren (040-701 6410)

Hedersomnämnande: Paraloc-linan

I linor som tillverkats enligt Paraloc-metoden är fibrerna i repkärnan och höljet parallella och sammanflätade med varandra och därmed låsta till varandra. Linan bildar en homogen konstruktion, där höljet och kärnan inte kan förskjutas i förhållande till varandra. Paraloc-teknologin har använts då man tillverkar krävande linor för räddningstjänster och bergsbestigning. Nu finns det linor för båtbruk, där denna teknologin utnyttjats. Linan bibehåller tackvare konstruktionen sin runda form, vilket förbättrar låsningsstyrkan och vinscheffektiviteten i selftailing-vinschar.

Linan håller för mekanisk nötning bättre än vanliga sandwich-linor och en "låsning" av linan, som vanligen förorsakas av en skada på det separat höljet, inträffar inte med Paraloc-linorna. Paraloc-linan nöts också mindre på vinschen, speciellt under extrema förhållanden, då upphettningen förorsakad av friktion är mindre, liksom därför också skadorna på linan. Paraloc-linan håller också bättre i skotlåset då höljet inte förskjuts i förhållande till kärnan såsom i sandwich-linorna.

Representant: Oy Rymaco Ab, avdelning 5 A 17
Tilläggsuppgifter: Timo Lampén (0400-310 331)

Hedersomnämnande: Vetus överfyllnadsskydd för diesel

Den av Vetus patenterade överfyllnadsskydd hindrar vid tankning av dieselbränlse uppskumning, varvid dieselstänk och -skum inte förorenar båtdäcket och framför allt inte naturen.

En tätning i överfyllnadsskyddet förhindrar att skummet som stiger upp längs bränsleslangen stänker ut på däcket och styr det i överfyllnadsskyddets tvåliters behållare och vidare via luftningsslangen till båtens bränsletank. Bränsletankens egna luftningsslang monteras alltså via överfyllnadsskyddet.

Den förnyade modellen är lägre än sin föregångare och därför lättare att montera på däcket. Man har också utökat möjligheterna för slanganslutningar. Däcksbeslaget och ifyllningsslangen kan vara av diametern 38 eller 51 mm och som luftningsslang kan man välja 16 eller 25 mm. Själva behållarens volym är ca två liter.

Representant: Vator Oy, avdelning 5A2
Tilläggsuppgifter: Kim Koskinen (040-300 7209)

Övriga produkter som valdes till finalen:

1. Johnson Pump Ultima Combo Länspump - Wihuri Oy Autola, avdelning 5 D 1
2. Wavestream Filter för kölsvinsvatten - Trans-Auto Marin Oy, avdelning 4 E 11
3. Navman Trackfish 6500 - Multifunktionsapparat - Vator Oy, avdelning 5 A 2
4. Henri Lloyd Gore-tex Ocean Racer-jacka - Sailtech Oy, avdelning 5 A 17
5. Harken Automatiskt spärrblock Carbo Racthmatic - Sailtech Oy, 5 A 17
6. ProRainer "Syrerock" - Maritim Oy, avdelning 5 C 3
7. Tacktick Trådlös fjärrkontroll och display - Rymaco Oy, avdelning 5 A 17

Tilläggsuppgifter:

VD Jouko Huju

puh. 040-5509310
Båtbranschens Centralförbund Finnboat rf
Göksgränd 8 A 47, 00500 Helsingfors
Tel. (09) 696 2160, fax (09) 696 21 611

Upp