Sök efter produkter och tjänster

21.02.2010

Båtfolket i Finland är köpstarkt

Den på söndagen avslutade Båtmässan i Helsingfors Mässcentrum visade tydligt att det finns påtaglig efterfrågan på båtar och båttillbehör. Mässan samlade inemot 77 000 besökare.

Helsingfors båtmässa stärkte ytterligare sin position som landets ledande evenemang för båtliv och andra havsrelaterade aktiviteter.

- Trots att omsättningen i båtbranschen i fjol minskade med 40 procent, lyckades mässan igen samla en köpstark publik. Jämfört med förra året ökade värdet av de ingångna affärerna flera gånger om, både för båtarnas och för utrustningens del, säger Jouko Huju, VD för Båtbranschens Centralförbund Finnboat rf.

Den inhemska båttillverkaren Sailfish Boats AB har under sina hittills tio verksamhetsår etablerat sin position som tillverkare av inhemska kvalitetsbåtar. Det ansträngda läget inom båtbranschen har inte just haft konsekvenser för företagets omsättning, och hela produktionen för i år är redan såld.

- Den som beställer båt av oss får själv under produktionens gång välja sådant som inredningens färgsättning och träslag. Det är något som klart främjar vår försäljning, det har vi tydligt sett också under årets mässa, säger Åke Björklund från familjeföretaget Sailfish Boats.

VD Anders Kurtén, Finngulf Yachts Ab, berättar att resultatet av mässan för Finngulfs del i själva verket har gått över förväntningarna.

- Det var helt uppenbart att besökarna numera förstår att uppskatta kvalitet i båttillverkningen. Som utställare har vi också kunnat konstatera att besökarnas "kvalitet" under den här mässan har varit påfallande hög, säger Anders Kurtén.

På tillbehörssidan berättar Bo Warelius från bolaget Six-Cap Oy, som på mässan har presenterat båtkläder, räddningsoveraller och flytvästar, att mässan var en positiv överraskning. Företaget var i år för första gången med på mässan som utställare.

- Det vi hade på mässan var närmast varuprov; nästa år kommer vi att vara bättre förberedda så att vi också kan sälja direkt. Vi har här på mässan sålt hundratals räddningsvästar, säger Bo Warelius.

På utställarhåll var tillfredsställelsen med mässan allmän, och det kommersiellt lyckade mässdeltagandet har bland dem väckt intresse för nästa års båtmässa. Redan innan årets mässa avslutades hade ett femtiotal utställare anmält sig till Vene Båt i februari nästa år.

Pris och utmärkelser på mässan

Hederspriset Årets Båtlivsgärning 2009, som utses av Båtjournalisterna rf, tillföll Alf och Sara Andersson från Dragsfjärd i Kimitoöns kommun. Alf Andersson har med sin hustru sedan år 2006 haft hand om Helsingholmen, den för alla båtresande bekanta besöks- och etapphamnen.

Hederspriset Mässans motorbåt 2010 gick till Bavaria 28 Sport, och Beneteau First 35 tog titeln Mässans segelbåt 2010.

Årets Båtprodukt 2010 valdes av mässbesökarna som röstade på flera utställda finalister: flest röster samlade McMurdo Fast Find 210, en personlig nödsändare.

Hederspriset Årets båtdestination 2009 tillföll Airisto Marina, efter omröstning av båtfolket i Finland.

Samarbetsavtalen med båtmässan förnyades

Mässan Vene 11 Båt kommer att hållas 11-20 februari 2011. Båtbranschens Centralförbund Finnboat rf och Andelslaget Finlands Mässa har förlängt sitt samarbetsavtal om anordnande av Helsingfors Internationella Båtmässa. Finnboat har varit med som uppdragsgivare för mässan sedan år 1968, och det förnyade avtalet täcker båtmässorna i februari fram till år 2016. Likaså har ett förnyat samarbetsavtal mellan Finlands Mässa och Volvo Auto Oy Ab ingåtts, för åren 2011 och 2012.

Närmare information om Helsingfors båtmässa:
Finlands Mässa, informatör Petra Samppa, tfn 09-150 93 80,

Upp