Sök efter produkter och tjänster

21.02.2011

Betydligt ökad kommers på Båtmässan

Årets Båtmässa i Helsingfors Mässcentrum, som avslutades på söndagen, blev en klar succé. Mängden ingångna affärer och antalet besökare ökade vardera jämfört med året innan. Mässan samlade över 78 000 besökare.

I jämförelse med förra årets mässa ökade båtaffärerna betydligt, i alla storleksklasser. Också på tillbehörssidan blev det en kraftig ökning, säger Jouko Huju, VD för Båtbranschens Centralförbund Finnboat rf.

Mässbesökarna är nu beredda att investera i sitt båtliv

I Clas Ohlson Oy:s mässmonter gick affärerna mycket bra. Projektkoordinator Jonas Westerlund bedömer att Clas Ohlsons försäljning i år ökade med 30-40 % jämfört med mässan för ett år sedan. Parallellt med den goda försäljningen framhåller Westerlund hur viktigt det är för företaget att hålla sig synligt framme, och visst attrafetade Clas Ohlsons visuellt imponerande monter massor av besökare.

Också hos Oy Rymaco Ab är man mycket nöjd med försäljningen på mässan. Rymaco importerar och marknadsför ledande märken av seglarplagg, skodon och båtutrustning, och dess försäljningschef Kari Lampén berättar att särskilt textilierna och fotplaggen gick åt långt över förväntningarna.
Framför allt var det på årets mässa glädjande att märka hur kunniga kunderna var och att de var villiga att betala för kvalitet för fritiden, säger Lampén.

Köpintresset bland mässbesökarna konstaterades också mycket tydligt i montern för Suomi-veneet Oy, som nyligen förnyat sitt båtsortiment.
Det som är påfallande för årets mässa är att besökarna tycks vara så intresserade och att de också är köpvilliga, summerar Suomi-Veneet Oy:s VD Pasi Suominen.

På mässans utdelades pris och hedersomnämnanden

Vinnaren i tävlingen om Årets Båtprodukt 2011 tillkännagavs på Båtmässan lördagen den 19 februari. Av de utställda tio produkterna som hade uttagits till finalomgången röstade mässbesökarna fram en vinnare, nämligen Garmin 720 GPS MAP, en sjökortsplotter med pekskärm, uppställd av Garmin Suomi Oy.

Villmanstrandbon Veikko Pauniaho, som i årtionden arbetat med att hålla öarna i Saimen i gott skick, belönades med priset Hyvä homma - Tummen upp, som på årets mässa gavs för första gången. Det här priset kommer från och med nu att utdelas varje år och det är tänkt att tillfalla en person som med exceptionella insatser har verkat i båtfolkets intresse.

Titeln Mässans Motorbåt 2001 gick i år till Greenline 33 Hybrid. Mässans Segelbåt blev Jeanneau Sun Odyssey 409. Avsikten med utdelningen av dessa hederstitlar är att föra fram båtbranschen och att ge förtjänta aktörer i branschen erkänsla för lyckad produktutveckling.

Titeln Årets Båtlivsgärning 2010, som delades ut av Veneilytoimittajat ry - Båtjournalisterna rf, tillföll den här gången ordföranden för Finlands Båtförbund Seppo Seljavaara. Med utmärkelsen ville Båtjournalisterna tacka Seljavaara för hans mångåriga insatser för att få till stånd en samgång mellan Finlands Seglarförbund och Finlands Båtförbund.

Närmare upplysningar om Båtmässan i Helsingfors:
Finlands Mässa, informatör Heini Nurmi, tfn 09-150 93 80,

Närmare om båtbranschen: Båtbranschens Centralförbund Finnboat rf, verkställande direktör Jouko Huju,
tfn 09-696 216 10,

Upp