Sök efter produkter och tjänster

26.01.2017

Vene 17 Båt firar 100-åriga Finland

Mässan Vene 17 Båt 10-19.2 i Messukeskus i Helsingfors har temakvällar på vardagarna. Måndagen den 13 februari firas 100-åriga Finland. På mässan visas utöver hundratals nya båtar även träbåtar tillverkade av båtbyggare samt iståndsatta klassiker och mahognybåtar, bl.a. landets presidenters båtar såsom Kultaranta och Kultaranta II. På måndag berättar man på mässan historier om båtar, ger tips om historiska båtdestinationer och blickar in i den levande träbåtstraditionen.

På vardagskvällarna från måndag till fredag är mässan öppen till kl. 20. Evenemanget omfattar temakvällar: måndagen den 13 februari Finland 100 år, tisdagen den 14 februari Underbara kvinnor på däck, onsdagen den 15 februari Windy Day och torsdagen den 16 februari Kvällsfiske. Under dessa dagar bjuds alltid på program i anslutning till temat och efter klockan 17 besöker du mässan med en förmånlig kvällsbiljett för 13 euro.

En av båtmässans fotoutställningar är jubileumsutställningen Horisont Finland 100. Fotoutställningen hedrar det självständiga Finlands havsnatur, skärgårdskultur, segling och sjöfart. Verken som är utställda i hallen till den södra entrén är även till försäljning.

Forna presidenters iståndsatta båtar

Finlands första presidenter Ståhlberg, Relander och Kallio har använt båtarna Kultaranta och Kultaranta II i vattnen utanför Gullranda i Nådendal. Kultaranta, som hade byggts på Andros båtbyggeri i Åbo 1921, påträffades överraskande för några år sedan i dåligt skick i ett strandskjul. Ismo Postareff har gjort ett stort jobb och satt båten i utställningsskick. Borgåvarvet Wilenius byggde Kultaranta II 1928. Båten har iståndsatts av Anderssons båtbyggeri på beställning av Aatos Erkko. Båten ingår i Finlands sjöhistoriska museums samlingar i Kotka.

På förra årets mässa visades vraket av 5.5 Skylark, som hade påträffats i Sverige, och som Åbo Båtvarf i tiden hade tillverkat för Gilbert von Rettig . Nu har samma båt, som blev klar till de olympiska spelen Helsingfors 1952, restaurerats helt. I montern visas även en helt restaurerad svensk Forslund-båt med inombordsmotor och vindruta från 1950-talet.

Måndagen den 13 februari kl. 18 berättar Risto Salmia från Mahogany Yachting Society ry historierna bakom de utställda historiska båtarna.
Träbåtar och båttillverkare, en 100 år gammal båt med utombordsmotor
I Puuveneveistäjät ry:s gemensamma monter finns elva magnifika träbåtar, både motor- och segelbåtar samt jollar. Båtarna är nyproduktion eller äldre renoverade exemplar. De är mästerprov från sju båtbyggerier. I montern träffar du även båtbyggare och du får närmare kunskaper om båtar. Perämoottorimuseo ställer ut en åtminstone hundra år gammal mahognybåt med utombordsmotor. Man känner inte till båtens ursprung i dagsläget. Museet hoppas att någon under mässan vet och kan berätta något om båtens ursprung. I montern finns också 100 år gamla utombordsmotorer.

Hör historiens vingslag i Logg-caféet

I Båtmässans Logg-café får vi måndagen den 13 februari kl. 12 och kl. 14 höra om dockningen av isbrytaren Tarmo. Skeppsmästare Juha Puustinen från Finlands sjöhistoriska museum berättar om restaureringen av museifartyget Tarmo på Sveaborg. Puuvenekeskus, som värnar den finländska träbåtstraditionen, presenterar sin verksamhet kl. 13.00 och kl. 17.30. Klockan 18.00 samtalar Leena Marsio från museiverket och läraren i båtbyggeri, båtmästare Erkki Lönnqvist, om den levande träbåtstraditionen. Då får vi höra om hur man på Unesco-nivå försöker synliggöra det levande kulturarvet i anslutning till träbåtar. John Nurminens Stiftelse svarar för programmet i Logg-caféet.

Finland 100 och Göran Schildt 100

Under jubileumsåret för Finlands självständighet har det också gått 100 år sedan reseskildraren och kännaren av Medelhavets kultur, Göran Schildt föddes. Hans drivna och underhållande verk om resor i Medelhavet med sin segelbåt Daphne är världskända. Söndagen den 12 februari kl. 12 berättar hans hustru och seglarpartner Christine Schildt om sitt hem på den grekiska ön Leros samt om deras gemensamma seglatser. Christine och Göran Schildt grundade i tiden en stiftelse för att förstärka kultursamarbetet mellan Finland och Grekland och för att utgöra en bro för seglare mellan Norden och Medelhavet. Med stöd av stiftelsen har Göran Schildts internationella minnesseglats redan arrangerats sju gånger. Magnus Lindberg berättar om planeringen av den åttonde GS-regattan och ger råd till dem som vill delta i årets jubileumsregatta. Han har också valt ut smakbitar åt oss ur Görans imponerande bildarkiv. Den finländska båten SeaDiana har deltagit i varje minnesseglats och vi hör båtens skeppare Hannu Rajala berätta om sina erfarenheter från regattorna. Evenemangsvärdar är Leena Tamlander och Jarmo Ratinen.

Båtmässan inleder sommaren

Vene 17 Båt 10-19 februari är det största evenemanget inom båtbranschen i norra Europa. I Messukeskus i Helsingfors visas båtar i olika storleksklasser. Hundratals båtar ställs ut, från roddbåtar till lyxyachter. På mässan finns ett stort utbud av motorbåtar, som lämpar sig för sommarstugans strand eller dagsutflykter. På mässan kan du utöver båtar ta del av ett stort utbud av båttillbehör och båtutrustning. Även vattensporter och fiske samt restaurering av båtar finns med.

Programplatserna bjuder på upplevelser och information; intressanta båthistorier i Segelbåtshamnen, fartfyllda presentationer i området Nya Vågen, häftiga fiskehistorier vid Rapala Kalatakuu jätteakvariet och praktiska tips för båtunderhåll vid Venemestaris varv. Båtmässans program finns på www.venemessut.fi

Biljetter:
Vuxna 18 euro, kvällsbiljett efter kl. 17 måndag-torsdag 13 euro
Barn (7-15 år), pensionärer, värnpliktiga, studerande 11 euro
Familjebiljetter (max 2 vuxna och barn under 16 år) 39 euro
Gruppbiljett (minst 10 personer) 11 euro/person

Öppettider:
fredag 10.2 kl. 14-18
lördag-söndag 11-12.2 kl. 10-18
måndag-fredag 13-17.2 kl. 11-20
lördag 18.2 kl. 10-18
söndag 19.2 kl. 10-17

Messukeskus arrangerar Nordeuropas största båtevenemang, Vene 17 Båt-mässan, på uppdrag av Båtbranschens Centralförbund Finnboat r.f. 10-19 februari 2017 i Messukeskus i Helsingfors. Båtmässan hålls nu för 48:e gången. År 2017 för båtmässan fram Finlands Sjöräddningssällskaps verksamhet. Mässans huvudsamarbetspartner är Volvo Car Finland Oy Ab.

Mer information: informatör Teija Armanto, ,
050 3760804

Upp