19.02.2017

MÅNGA BÅTAFFÄRER GJORDES UPP PÅ MÄSSAN VENE 17 BÅT

Nordeuropas största båtmässa, Vene 17 Båt, avslutades söndagen 19.2 i Messukeskus i Helsingfors. Under de tio dagarna hade evenemanget över 71 000 besökare med intresse för båtar och vattensporter. Besökartillfredsställelsen låg på en hög nivå och företagen berättade att affärerna gick bra på mässan.

På Vene 17 Båt-mässan deltog 390 utställare, som visade totalt 532 båtar. Den tillgängliga utställningsarealen uppgick till 25 000 m2. Årets evenemang hade ett rekordantal, över 500 schemalagda program.

I början av veckan var diskussionen livlig på mässan om den hotande båtskatten. Diskussionerna slutade i hurrarop på onsdagsmorgonen, när det stod klart att skatten inte blir av.

Jarkko Pajusalo, den nye verkställande direktören för Båtbranschens Centralförbund Finnboat rf, är nöjd med evenemanget. "Det har rått en mycket positiv stämning på båtmässan. I mina samtal med företagen som säljer båtar på mässan har jag starkt fått uppfattningen att försäljningen på mässan har gått riktigt bra i år, till och med bättre än i fjol. Mässans verkliga effekter märks förstås först om en eller ett par veckor, när affärerna slutförs. Pajusalo berättar att många affärer har gjorts även på andra avdelningar, bland annat på båttillbehör och båtutrustning". "Nu efter evenemanget samlar vi in utvecklingsförslag och respons av både utställare och besökare. Evenemanget är en stor satsning för många utställare. Vi lyssnar noga till vad de har att säga och gör evenemanget ännu bättre nästa år."

Nöjda mässbesökare kommer igen

Kantar TNS genomför varje år en enkät bland mässans besökare (urval 300). Totalt 94 procent av de svarande var nöjda med evenemanget och 90 procent uppgav att de med säkerhet eller sannolikt besöker Vene 18 Båt nästa år. Båtmässans intressantaste produkthelheter var motorbåtar (62 %) och båtutrustning och -tillbehör (46 %). En dryg fjärdedel eller 27 procent av besökarna tog del av fiskeutrustning. Merparten av mässbesökarna var motorbåtsförare, seglarnas andel uppgick till 15 procent. Båtmässan är ett starkt riksomfattande evenemang. I år var endast lite över hälften av besökarna (51 %) från huvudstadsregionen.

Messukeskus arrangerade Nordeuropas största båtevenemang, Vene 17 Båt-mässan, på uppdrag av Båtbranschens Centralförbund Finnboat r.f. 10-19 februari 2017 i Messukeskus i Helsingfors. Båtmässan arrangerades nu för 48:e gången. I år förde båtmässan fram Finlands Sjöräddningssällskaps verksamhet. Mässans huvudsamarbetspartner var Volvo Car Finland Oy Ab. Nästa år arrangeras Vene 18 Båt-mässan den 9-18 februari 2018 i Messukeskus i Helsingfors.

Ytterligare information: Messukeskus: informatör Teija Armanto, tfn 050 376 0804,

Finnboat rf: Jarkko Pajusalo, tfn 040 673 4032,

Bilder från båtmässan för pressen: http://mediabank.messukeskus.com