Sök efter produkter och tjänster

29.01.2018

Fiskebassäng och jätteakvarium är fiskeguidernas spelplaner

Vid Vene 18 Båt-mässans nya Fiskebåtsbassäng presenterar båttillverkare och fiskeguider ett fint utbud av båtar inklusive utrustning som har planerats särskilt för fiske. Dessutom får besökarna fisketips. I år har Båtmässan rekordmånga fiskebåtar och fiskeprogram. Vid Rapala jätteakvariet kan mässbesökarna följa med hur fiskarna reagerar på olika drag och fisketekniker. Fiskeområdets program kan nu följas även ur ett helt nytt perspektiv, nämligen med hjälp av en fjärrstyrd undervattenskameradrönare. Mässan Vene 18 Båt ordnas i Messukeskus i Helsingfors den 9-18 februari 2018.

I den nya Fiskebåtsbassängen presenteras åtta topputrustade fiskebåtar; Aaltomarine, Alucat W8, Boatstar, Buster M1, Finval, Silver Eagle, Tracker och Lund. Båtarna är utrustade med bl.a. elmotorer monterade i fören, ankaren för grunt vatten, sänklod, kastdäcks- och förvaringsutrymmeslösningar samt många andra omvälvande innovationer för funktionellt, bekvämt och effektivt fiske. Bredvid bassängen presenteras dessutom svenska Linder-båtar. Samtliga fiskebåtar har utformats för att möta de önskemål som dagens sportfiskare har. Vid bassängen får besökarna höra om båtarna och utrustningen men även ta del av fascinerande presentationer om olika dimensioner av och tekniker för fiske.

Av landets fiskeguider i framkant uppträder i fiskeområdet bl.a. Ari Paataja, Mika "Haukikoira" Vornanen, Peter Lahti, Jani Ollikainen och Toni Pohjalainen. Dessutom får vi se på estraden Sami Karhu, kapten för Team Humminbird Finland, Rapala ProGuide-företrädarna Markku Tiusanen, Tero Ruoho, Timo Koikkalainen och Mikko Seppänen, fiskepersonligheten Jani Himanko, fiskeguiderna Kari Lossi och Jarno "Vekkuli" Vähämäki samt fiskande fastighetsmäklaren Heli Nikula, som betraktar fiske ur ett kvinnoperspektiv.

Fiskebåtsbassängens och Rapala jätteakvariets program kan nu följas även ur ett helt nytt perspektiv, nämligen med hjälp av en fjärrstyrd PowerRay undervattenskameradrönare. Vad som händer under vattnet visas på stora skärmar. Fjärrstyrda kameradrönare lämpar sig utmärkt för kartläggning av undervattensvärlden och fungerar lika bra för yrkesmässigt som fritidsbetonat båtliv. En kameradrönare används även i Nya Vågen-bassängen.

Värd för fiskeområdet är i vanlig ordning Mikko "Peltsi" Peltola.

Gäddfiskare, fiskehistorier och tips

Rapala jätteakvariet innehåller över 22 000 liter vatten och det är riktiga fiskar som simmar i det. Fiskeguiderna delar med sig av sina bästa tips för olika situationer samt ger råd för lyckade fiskefärder och val av bete. Vid akvariet får vi ta del av gäddfiske till havs, i å och i strömmande vatten. Det finns egna knep och beten för varje förhållande. På mässan får besökarna ta del av Rapala - Chase The Beast Road Show, som fokuserar på gäddfiske. Man startar sin Europaturné från båtmässan. Vid akvariet förevisas nya beten och spinnare samt presenteras fisketeknikerna drop shot och wobblerjigging, vilka är bra att behärska särskilt när de traditionella metoderna av någon anledning inte fungerar. Rapala ProGuide-fiskeguiden Tero Ruoho är till sitt andra yrke kock och han kommer att ge tips för tillredning av den egenhändigt fångade gäddan. Den kommer att bli en gäddburgare.

Rapala Flip Off-kastbanan finns med på båtmässan även i år. Den fungerar så att man på en torr bana kastar beten och tävlar i precision.

Fiskets Nobelpris delas ut på öppningsdagen

Fritidsfiskets Nobelpris delas ut vid Rapala jätteakvariet fredagen den 9 februari kl. 16.30. Priset delas ut av sportfiskeföreningen West Coast Trolling Team, nu redan för 19:e gången, och det är en hyllning till en person eller instans som genom sin insats har främjat det finländska sportfiskets välmåga och utveckling.

Nya öppettider, Trade Day slopas

Praxis för inträde till Vene 18 Båt-mässan har ändrats något sedan förra året. Evenemangets första fredag den 9 februari är inte längre en dag enbart för branschfolk utan öppen för alla. Båtmässan är öppen vardagar kl. 11-19 och veckoslut kl. 10-18. Inträdesbiljetter i dörren 19 €/12 €. Förhandsköp av biljetter före mässans öppningsdag på shop.messukeskus.com till priset 16 €/10 €.

Messukeskus ordnar Nordeuropas största båtevenemang, Vene 18 Båt-mässan, på uppdrag av Båtbranschens Centralförbund Finnboat r.f. i Messukeskus i Helsingfors den 9-18 februari 2018. Båtmässan arrangeras nu för 49:e gången. År 2018 lyfter båtmässan fram John Nurminens Stiftelses verksamhet genom att välja Ett Rent Östersjön till mässans tema. Mässans huvudsamarbetspartner är Volvo Car Finland Oy Ab.

Vene 18 Båt-mässan stöder skyddet av Östersjön www.puhdasitameri.fi

Öppettider:
fre 9.2 kl. 11-19
lör-sön 10-11.2 kl. 10-18
mån-fre 12-16.2 kl. 11-19
lör-sön 17-18.2 kl. 10-18
www.venemessut.fi

Ytterligare information: Messukeskus, informatör Teija Armanto, tfn 050 376 0804,

Upp