Sök efter produkter och tjänster

19.02.2018

Båtfolket har redan siktet inställt på den kommande båtsäsongen och nya införskaffningar

Mässan Vene 18 Båt lockade 64 500 besökare till Messukeskus i Helsingfors 9-18.2.2018. Mässan är det största båtevenemanget i norra Europa och är en framgång kommersiellt sett. Detta år var båthandeln på mässan lika livlig som tidigare år och de kommande veckorna visar de verkliga försäljningssiffrorna. I huvudstadsregionen köptes fler båtar än tidigare förra året och det finns en tilltro på ökad försäljning även detta år.

Båtmässans betydelse som mötesplats för båtfolket är stor. Till mässan kommer man för att ha det trevligt, drömma sig bort och få nya upplevelser. Nästan alla besökare har nya införskaffningar i tankarna under mässan. Båtmässan höjer båtfebern och inspirerar till köp under och efter mässan.

"Enligt båtarnas representanter var båthandeln under mässan livlig i år. Utöver de mindre båtarna visades nu på mässan även ännu större lyxyachter än tidigare och ståtliga Swan. Företagen inom branschen har åter en gång skapat ett fantastiskt och imponerande evenemang, även enligt internationell standard," säger Finnboat rf:s verkställande direktör Jarkko Pajusalo. "Det har funnits seriösa köpare. Man har fattat inköpsbeslut snabbt både inom handeln med båtar och handeln med båtutrustning, så tecken på att ekonomin håller på att återhämta sig kunde ses på mässan."

Båtar som representeras av Yamaha såldes lika flitig under mässan som förra året. "De kommande två veckorna kommer att avslöja det helhetsmässiga resultatet", säger försäljningschef Pekka Honkanen på Yamaha Motor Europe N.V.-filialen i Finland. "Vi har sålt finländska Yamarin, Yamarin Cross, Buster, Finnmaster och TG samt Zodiac-ribbåtar i alla storleksklasser med Yamaha-utombordsmotorer. På det stora hela var mässan en framgång och vi har nått rätt slags besökare."

Bo Warelius som representerar båtutrustning och -tillbehör var även nöjd med försäljningen under mässan. "I år var vår försäljning helt klart bättre än förra året. Högklassiga båttillbehör i synnerhet från Musto såldes i rekordantal på mässan."

Huvudstadsregionen dominerar inom båtliv

Lite över hälften av besökarna på båtmässan kommer från huvudstadsregionen. Förra året såldes betydligt fler båtar till huvudstadsregionen än året innan enligt Trafis statistik. "Till Esbo såldes till och med 24 procent fler båtar. Denna ökning är betydande och ett tecken på den förändrade ekonomiska situationen i huvudstadsregionen. Nu vågar man köpa båtar och satsa på att tillbringa fritiden till havs. I försäljningsstatistiken kommer Helsingfors på första plats och Esbo nu på andra plats", glädjer sig Pajusalo.

Största delen av besökarna båtentusiaster

Enligt Kantar TNS:s besökarundersökning var 86 procent av besökarna på mässan båtförare. Av besökarna var 92 procent nöjda med utbudet på mässan och 91 procent uppgav att de säkert eller sannolikt skulle besöka mässan även nästa år. Över hälften av besökarna, 62 procent, var särskilt intresserade av motorbåtarna på mässan. Segelbåtarna var det främsta dragplåstret för 22 procent av besökarna. Båtutrustning och -tillbehör intresserade hälften av besökarna, 52 procent. Enligt besökarundersökningen överväger 18 procent av besökarna att köpa en motorbåt i år. De överlägset mest populära produkterna på båtmässan var båtutrustning- och tillbehör (59 procent). I undersökningen deltog 300 besökare på mässan.

Mässan Vene 18 Båt ordnades fre-sön 9-18.2.2018 i Messukeskus i Helsingfors. Messukeskus arrangerade Nordeuropas största båtevenemang, mässan Vene 18 Båt, på uppdrag av Båtbranschens Centralförbund Finnboat rf för 49. gången. I år ställdes 540 båtar ut på mässan. I mässan deltog 316 företag och mässan tog upp över 25 300 kvadratmeter utrymme. Båtmässans huvudsamarbetspartner är Volvo Car Finland Oy Ab.

Vene 18 Båt-mässan understödde detta år skyddet av Östersjön www.puhdasitameri.fi

Mässan Vene 19 Båt ordnas fre-sön 8-17.2.2019 i Messukeskus i Helsingfors.

Mer information: informatör Teija Armanto, Messukeskus, tfn 050 376 0804,
verkställande direktör Jarkko Pajusalo, Finnboat rf, tfn 040 673 4032,

Bilder från båtmässan mediabank.messukeskus.com

Upp