Sök efter produkter och tjänster

16.12.2019

Zer°emission TP52 är en av de största segelbåtarna på Vene Båt-mässan

Tävlingsbåten Zer°emission TP 52 som ståtar på mässan Vene 20 Båt i Seglingshamnen tävlar mot föroreningen av hav och ökar medvetenheten om tillståndet i haven, havsnedskräpning och havsskydd. Detta sker med hjälp av storevenemang och värdstäder, allmänheten och samarbetspartners och genom teamets egna handlingar. Tävlingsbåten Zer°emission är byggd helt i kolfiber. Vene 20 Båt-mässan ordnas 7-16.2.2020 i Helsingfors Mässcentrum.

TP52 är en toppmodern entypsklass där de senaste innovationerna inom båtbyggnad har använts. Tävlingsbåten Zer°emission TP52 är byggd 2008 på uppdrag av Americas Cup-teamet Oracle Racing efter design av Reichel/Pugh. Det är en av världens snabbaste tävlingsbåtar med fast köl och har uppnått en topphastighet på över 30 knop. Den är byggd helt i kolfiber och väger segelklar endast 7 320 kg, dvs. väldigt lite. Båtens totallängd är 18,5 m, bredd 4,43 m och djupgående 3,4 m. På grund av det stora djupgåendet befinner sig däcket på över 5 m höjd under Vene 20 Båt-mässan.

Zer°emission TP52 anlände i mars 2019 till Finland och genomgick därefter en fullständig uppdatering och service. Den deltog i sju tävlingar under säsongen. Sommaren 2019 uppnådde båten en topphastighet på 28 knop i tävlingen ÅF Offshore Race, bättre känd under namnet Gotland Runt. Teamets bästa prestation under sommaren var silver i ORC-EM, som ordnades i augusti i Oxelösund i Sverige. Samuli Leisti är kapten över ett team framgångsrika tävlingsseglare kompletterat med skådespelaren Mikko Leppilampi.

"Vårt mål är att öka ansvarstagandet för och kunskapen om tillståndet i haven. I anslutning till tävlingarna har vi städat stränder och installerat den "flytande papperskorgen" Seabin för att rengöra vattnet i den aktuella hamnen. Dessutom har vi hållit tal om tillståndet i haven och uppmuntrat folk att delta i "tävlingen mot nedskräpningen av haven", berättar Samuli Leisti.

Tävlingsbåtens besök på mässan Vene 20 Båt är unikt. Båtens nästa anhalt efter mässan är Medelhavet, där den deltar i ORC-mästerskap och i flera tävlingar i Rolex Cup. I Rolex Cup tävlar världens mest kända kölbåtar, från moderna supermaxi-båtar till klassiska J-båtar. Huvudmålet säsongen 2020 är att delta i Rolex Sydney-Hobart Race med start 26.12.2020. Det vore den första båten under finsk flagg i den legendariska tävlingen. Rolex Sydney-Hobart Race är ett av de största seglingsevenemangen i världen och lockar en publik på nästan 800 000 personer som vill se tävlingsstarten på ort och ställe.

Seglarhistorier, tävlingsaktuellt och Östersjöskydd

Under mässan Vene 20 Båt får vi höra om seglingsäventyr, seglingsprojekt och tävlingssegling. Seglingshamnen är en samlingspunkt för seglare och där kan man diskutera och planera kommande seglatser. Programmet i Seglingshamnen har sammanställts av seglaren Samuli Leisti.

Båtmässan har redan i flera års tid följt seglarna Ari Huuselas, Tapio Lehtinens, Tuomo Meretniemis och Kari "Ruffe" Nurmis äventyr på världens hav. Detta år utgör inget undantag. Huusela berättar om sina tidigare seglatser och om förberedelserna inför tävlingen Vendee Globe 2020, Lehtinen och Ruffe om sina seglatser och nya planer. Meretniemi berättar via videolänk hur familjens resa framskrider.

Även i år presenteras situationen i Östersjön samt vårt ansvar för havet. Tävlingsbåten Zer°emission som ligger för ankar i hamnen framhåller genom sitt exempel omsorgen om havet. Fredagen den 14 februari delar Finlands mässtiftelse ut priset Rädda Östersjön, och då lyfts miljöskyddsfrågor fram på bred front i Seglingshamnen. Torsdag kväll den 13 februari 2020 blir det tävlingssegling.

Båda mässöndagarna är familjedagar. Muminpappa och Snusmumriken deltar i kampanjen #VÅRTHAV och familjedagen den 16 februari bjuder de på underhållning för de yngsta mässbesökarna. Barn kan varje dag segla med jolle och vuxna kan tävla med fjärrstyrda segelbåtar.

Med välgörenhetsbiljett till båtmässan!

Båtmässan samarbetar i år med kampanjen #VÅRTHAV. Köper man en #VÅRTHAV-biljett i förväg på webben bidrar man via John Nurminen-stiftelsen med tre euro till skyddet av Östersjön. Förutom John Nurminen-stiftelsen står även Moomin Characters bakom kampanjen. Köper man välgörenhetsbiljetten i förväg kostar den 17 euro och under evenemanget 20 euro. Den säljs endast i webbutiken shop.messukeskus.com

Vene 20 Båt-mässan är det största båtevenemanget i norra Europa. Vene 20 Båt-mässan ordnas i Helsingfors Mässcentrum 7-16.2.2020 med följande öppettider: vardagar kl. 11-19 och veckoslut kl. 10-18.

Entrébiljetter till mässan kan köpas i förväg på shop.messukeskus.com Vid förköp t.o.m. den 6 februari kostar gruppbiljetter (minst 10 personer) 10 e/person (12 e/person under mässan). Vuxenbiljett vid förköp som billigast 16 e (under mässan 19 e). Övriga biljettpriser samt ytterligare information www.venemessut.fi

Mässcentrum ordnar Vene 20 Båt-mässan på uppdrag av Finnboat rf. Evenemangets samarbetspartners är Mercedes-Benz och kampanjen #VÅRTHAV.

Närmare information: Mässcentrum, informatör Teija Armanto, tfn 050 376 0809

Upp