Sök efter produkter och tjänster

Deplacementbåt eller planande?

Då man funderar på att skaffa båt måste man först besluta, ifall man vill ha en planande båt eller en deplacementbåt. Med deplacementbåten kommer man vanligen upp i hastigheter på 7-9 knop (en knop är en sjömil eller 1852 m i timmen). Typiska representanter för deplacementbåtarna är kustens fiskarbåtar, där modellerna variera beroende på var de är byggda. Mest kända är fiskarbåtarna från Summa och Pellinge. Deplacementbåtar görs också i glasfiber även om tillverkningsmängderna och modellernas antal hela tiden minskat.

En deplacementbåt klara sig vanligen med mindre motoreffekt än planande båtar. Redan en inombordsmotor på tjugo hästkrafter ger en 7-8 meter lång båt en fart på ca 7 knop. Oftast använder man dieselmotorer på 50-100 hk. Deplacementbåten går mjukt, gungar i sjögången och är billig i drift. Fiskarbåtarna är traditionellt deplacementbåtar på grund av de goda sjöegenskaperna.

Halvplanande båtar är steget snabbare än deplacementbåtarna. Med dem kommer man upp till en marschfart på 14-16 knop och toppfarten ligger i trakten av 20 knop, beroende på motoreffekt. De halvplanande båtarna har en skrovform, där bottnen baktill är jämn och mera bärande än på deplacementbåtarna.

Nu för tiden är merparten av båtarna på marknaden planande båtar. De lyfter s.a.s. sig upp på vattnet i plan. En lätt båt med jämn botten kommer upp i plan redan med en liten motor, men ju tyngre båt och ju djupare V-bottnen är, desto mera kraft behövs. En liten öppen båt kommer upp i plan redan med en 20 hk motor men stora, snabba båtar kan ha en effekt på hundratals, ja tusentals hästkrafter.

V-bottnen inverkar å sin sida på båtens egenskaper i sjögång. En jämn botten är hård och slående, och köregenskaperna kan man inte skryta med. Tumregeln lyder, att ju djupare V-bottnen är desto mjukare och bättre är båten att köra i frisk vind. V-vinkel mäts från båtens akter. I högsjöbåtar används t.o.m. 24-gradiga bottnar men för fritidsbåtar är den normala vinkeln 15-18 grader. Man underlättar båtens planegenskaper med sk. steglister och kantlister vid fogen av bottnen och båtsidan.

Deplacementbåt eller planande?
Båt enligt behov
Öppna båtar
Center- och akterkabinbåtar
Turbåtar
Långfärdsbåtar
Enorm utveckling på motorsidan
Vad kostar det?
Båtens pris
Viktigt att komma ihåg

Upp


Bella 530 HT är ett fördelaktigt sätt att inleda båtlivet. Båten, som är ämnad för tur- och fritidsbruk, går hyfsat redan med en 30 hk utombordsmotor men dens egenskaper räcker inte till för färder utom skyddade vatten.