Finnboat

Arvoisat jäsenet,

Kuten muistatte on kahdessakin verotusasiassa käyty valtiovallan kanssa kädenväntöä jo parisen vuotta.

1) Kevyesti verotettu polttoöljy eli LÖPÖ

Tämä vuonna 1995 saatu poikkeus myydä kevyesti verotettua mottoripolttoöljyä eli löpöä päättyy tämän vuoden lopussa. Tätä oikeutta ovat Euroopassa saaneet perinteisesti käyttää Suomen lisäksi Englanti, Belgia ja Malta. Mikäli tämä etu päättyy nousee löpön vero n. 7 centistä per litra aina 31 centtiin per litra. Parin vuoden ja huomattavan laajan lobbauskampanjan jälkeen on valtionvarainministeri Heinäluoma viime viikolla ilmoittanut, että Suomen puolesta Valtiovarainministeriö tulee hakemaan Suomella jatko-oikeutta. Parhaassakin tapauksessa puhutaan kuitenkin joistakin vuosista. Pelkkä haku ei tässä kuitenkaan riitä, sillä EU:n komissio on voimakkaasti tällaisia poikkeuksia vastaan.
Nyt kuitenkin valmistellaan kovaa vauhtia ns. Impact Assesment-dokumenttia, jonka avulla Suomi (ala) pyrkii vakuuttamaan komissiota maamme erikoisolosuhteista, pohjoisesta ulottuvuudesta sekä venealan voimakkaasta vaikutuksesta kansantalouteen. Tämän paperin toimittaa virallisesti VM.
Tuloksesta emme voi olla mitenkään varmoja. En sano, etteikö meillä ole mahdollisuuksia mutta kyseessä on erittäin laaja kokonaisuus, jossa EU pyrkii harmonisoimaan energiaverotusta. Siellä olemme kovasti pieni pelinappula. Nostamme kuitenkin hattua VM:lle, joka tässä kohtaa on pitänyt kansalaisten puolta. Kerron lisää heti kun kerrottavaa on.

2) Veneiden kaupallisen talvisäilityksen ALV.

Kuten myös muistatte oli Verohallitus vuoden 2005 kesäkuussa siirtämässä kaupallisen talvisäilytyksen kokonaan veronalaiseksi. Telakka- ja Korjaamonyhdistyksen johdolla tehtiin paljon lobbaustyötä ja Verottajalle toimitettiin 15 sivuinen muistio aiheesta. Olemme eilen tiedustelleet asian nykytilaa Verohallitukselta ja saaneet suullisen tiedon, että asia on toistaiseksi lepotilassa eikä veromuutosta ole suunnitteille. Toistaiseksi pätee siis KHO:n päätös vuodelta 1995, jossa talvisäilytys lasketaan kiinteistön käyttöoikeuden luovuttamiseksi ja siten verosta vapaaksi.
Tilanne mutkistuu siinä vaiheessa kun telakkayrittäjä haluaa omista rakennusinvestoinneistaan vähentää ALV:n. Tällöin kukin verotoimisto harkitsee ratkaisua Euroopan Tuomioistuimen päätöksen mukaisesti. Tämä voi tarkoittaa sitä, että ALV tulee siinä vaiheessa lisätä telakkamaksuihin. Seuraamme tilannetta.

Parhain terveisin

Jouko Huju

Suomi