Finnboat

Hyvät jäsenet,
Ohessa hieman Telakka-ja korjaamoyhdistyksen meneillään olevia aktiviteetteja tiedoksi. Jos joku niistä kiinnostaa myös muita jäseniä niin ottakaa yhteyttä. Yhdistyksellä on paljon juttuja menossa.

1. Veneiden Kuntokartoitus tuo uutta liiketoimintaa

Telakka-ja korjaamoyhdistys yhdessä käytännössä kaikkien vakuutusyhtiöiden kanssa on viime kuukaudet kehittänyt uutta liiketoimintamallia nimeltä Kuntokartoitus. Siinä tarjotaan myös seuroihin kuulumattomille veneilijöille mahdollisuus tarkistuttaa veneidensä merikelpoisuus ja varustetaso. Seuroihin kuuluu noin 23.000 venettä ja venerekisterissä on lähes 150.000 venettä, joten asiakaskuntaa riittää. Ajatuksena on käydä läpi veneen kunto ja varustus tietyllä perushinnalla ja samalla katsoa mitä uutta asiakkaan veneeseen voitaisiin tarjota talven aikana asennettavaksi. Venealan Osatoimittajat kouluttavat telakoita ja kauppiaita tuoteryhmien kehityssuunnista. Kuntokartoituksen ohjepaketin tekee VTT ja sen tekemiseen liittyvä tukihakemus on parhaillaan sisällä Uudenmaan ELY-keskuksessa. VTT kouluttaa Kuntokartoituskouluttajat ja Tampereen Aikuiskoulutuskeskus tulee järjestämään asentajille tähän pätevöittävän 2 päivän koulutuksen. Porkkanana veneilijälle on, että vakuutusyhtiöt tulevat myöntämään kuntokartoitetuille veneille tuntuvan alennuksen. Aikataulu menee siten, että toiminta on tarkoitus saada käyntiin vuoden 2014 alusta ja tiedotamme sen etenemisestä lähikuukausina lisää. Todettakoon, että yhdistys on pitänyt muutenkin vakuutusyhtiöiden kanssa yhteispalavereja pari kertaa vuodessa yhteistyön jatkuvaksi kehittämiseksi.

Lisätiedot: Pekka Kosunen, Hopeasalmen Telakka Oy (pekka.kosunen@hopeasalmentelakka.fi) tai Jouko Huju.

2. Telakkapäivät ja Suuri Korjaamopäivä

Telakkayhdistys vei Korjaamopäivän konseptin ensimmäistä kertaa nyt myös uudelle paikkakunnalle. 15.1. Turussa järjestettiin Telakkapäivä, jossa ajankohtaisia ja tärkeitä asioita oli kuulemassa yli 70 yrittäjää. Suuri Korjaamopäivä järjestettiin nyt 12. kerran Vene 13 Båt-messujen yhteydessä ja paikalla oli lähes 100 kiinnostunutta. Nämä operaatiot tekevät pitkälti yhdistyksen johtokunnan jäsenet vapaaehtoisvoimin. Mikäli jäsenkunnalla on ajatuksia konseptin tuomisesta myös muualle Suomeen, niin ottakaa yhteyttä Joukoon. Päivien perustarkoitus on aina ollut jakaa tietoa parhaista käytännöistä ja kokonaan uusista korjausmalleista, tutkimustyöstä ja lainsäädännöstä. Nämä ovat asioita, jotka jokaisen alan yrityksen tulee pitää ajan tasalla.

Lisätiedot: Joni Leeve, Leevene Oy (joni.leeve@leevene.fi) tai Jouko Huju

3. Telakkakatu Vene 14 Båt-messuilla

Telakkapalvelut olivat nyt ensimmäistä kertaa järjestetty Telakkakadulle. Mukana oli kuusi yritystä ja palaute on ollut kautta linjan hyvää. Ensi vuoden tapahtumaan tulee mahdollisuuksien mukaan vielä selvästi enemmän näyttävyyttä. Mukanaolo on tehty helpoksi valmiiksi matotetuilla ja varustetuilla pakettiosastoilla. Kannattaa kysyä ajoissa lisää.

Lisätiedot: Håkan Löfgren, Suomen Messut (hakan.lofgren@finnexpo.fi)

4. Finnboat Laatukartta

Telakkayritykset ovat ottaneen tämän yrityksen kehitysmuodon vakavasti.
Ensimmäiset Finnboat laatusertifikaatit myönnettiin Venemessujen Korjaamopäivän yhteydessä 11.2. Laatusertifikaatti myönnetään Finnboatin jäsenyrityksille, joiden toiminnot on todettu täyttävän korkeatasoiset laatuvaatimukset.
Laatusertifikaatti myönnetään ulkoisen auditoinnin perusteella. Yrityksen auditoinnissa arvioidaan kriittisesti yrityksen toimintaa laaja-alaisesti. Toimintaa arvioidaan mm. yrityksen johtamisen, asiakaspalvelun, markkinoinnin, riskienhallinnan, toiminnan tehokkuuden osalta. Laatusertifikaatin tavoitteena on parantaa yrityksen toimintaa ja edesauttaa liiketoiminnan kehittämistä. Minimivaatimukset on asetettu korkealle ja kuusi yritystä ylitti vaaditut tasot.
Finnboat myöntää kahden tasoisia sertifikaatteja – Finnboat-Laatusertfikaatti sekä korkeamman tason Finnboat Gold Laatusertifikaatti. Finnboat Gold tason sertifikaatit myönnettiin tunnustuksena erinomaisesta toiminnasta Leevene Oy:lle ja Skuru Marine Oy:lle. Perustason sertifikaattiin ylsivät J. Purho Oy, M-Yachts Oy Ab, Hopeasalmen Telakka Oy ja Oy Karlsson Trading AB.
Yllämainitut yritykset osallistuivat Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksen järjestämään vuoden mittaiseen Laatukartta-ohjelmaan, jonka aikana yrityksiä ohjattiin rakentamaan itselleen laatukäsikirja ja kehittämään liiketoimintaansa. Ohjelman lopussa yrityksille suoritettiin auditointi. Kyseessä oli ensimmäinen ryhmä ja toinen aloitti loppuvuodesta 2012. Laatukartta-ohjelmaan ehtii vielä mainiosti mukaan.

Lisätiedot: Jan Wichmann, TAKK (jan.wichmann@takk.fi) tai Jouko Huju

5. Sisäiset yritysvierailut

Tämä toimintamuoto on kiinnostanut yrityksiä runsaasti. Parhaita käytäntöjä on käytä oppimassa päivän mittaisilla tutustumiskäynneillä jo usean vuoden ajan. Seuraava matka tehdään läntiselle Uudellemaalle vielä huhtikuussa. Tästä tulee erillinen tiedote parin viikon sisään.

Lisätiedot: Martin Rosenstedt, M-Yachts Oy (martin.rosenstedt@m-yachts.fi) tai
Jouko Huju

6. Opintomatkat ulkomaille

Yhdistys on järjestänyt myös ulkomaille jo usean vuoden ajan opintomatkoja. Käyntikohteina ovat olleet mm. Ruotsi, Saksa, Hollanti ja Englanti. Tämän vuoden syksyllä matka tullaan järjestämään Ruotsin Itärannikolle.
Lisätiedot: Martin Rosenstedt, M-Yachts Oy (martin.rosenstedt@m-yachts.fi) tai Jouko Huju

Lisäksi yhdistys tulee järjestämään koko jäsenkunnalle mahdollisuuden osallistua IBEX-messuille USA:ssa (Louisville, Kentucky). Tämä on METSiä vastaava tapahtuma, jossa on lisäksi paljon mm. telakka ja korjaamoasioihin, jälleenmyyntiin ja teollisuuteen liittyviä teknisiä seminaareja. Tapahtuman jälkeen järjestetään päivän mittainen yrityskäyntisarja. Ajankohta on viikko 38.

Lisätiedot: Jouko Huju

Toivomme myös, että telakkayhdistyksen jäsenet aktiivisesti tuovat esiin sellaisia aihepiirejä, jotka voisivat laajemmin yhdistyksen toimintaa koskea. Soitelkaa ja laittakaa mailia. Näin saamme toimintaa kehitettyä oikealla tavalla eteenpäin.

Nämä viestit laitetaan koko jäsenkunnalle vaikka tässä viestissä olevat asiat ovatkin enimmäkseen telakka-asioita. Yhä kasvavassa määrin kuitenkin projektimme koskevat useampia yhdistyksiä. Seuraavaksi, lähipäivinä, kerromme kauppiaiden projekteista.

Parhain terveisin
Jouko Huju

Suomi