Finnboat

Hyvät jäsenet,

Kevätkokouksessa kyseltiin yhteistilausta Sixten Korkamanin kirjalle Talous ja Utopia.

Hinta 20 € + alv ja postitus (välimyyntivarauksin)

Sixten Korkman: Talous ja utopia (Docendo 2012), 278 s. Arvio: Sakari Huovinen.

Sixten Korkman haluaa tehdä kansantaloustieteestä niin ymmärrettävää, että hänen pian lukioikäinen lapsenlapsensakin siitä jotain ymmärtäisi. Tavoite on kova, kun huippututkijatkin joskus toteavat, että on helpompi opettaa toisia tutkijoita kuin alan perusopiskelijoita.

Tieteen yksinkertaistaminen on vaikeaa. Siihen voi ryhtyä tutkija, joka itse ajattelee laaja-alaisesti, näkee oman alansa ulkopuolelle ja tuntee historian pitkät kaaret.

Korkman on tällainen tutkija. Tarina alkaa, ei ihan Taru sormusten herrasta, mutta utopioista kuitenkin: että kaikilla olisi hyvä olla, että kaikki olisivat tasa-arvoisia, ketään ei riistettäisi ja ihmiset eläisivät harmoniassa itsensä, toistensa ja luonnon kanssa.

Korkman kertoo, mikä on tarkoituksenmukaista ymmärtää, mutta myös mitä epävarmuustekijöitä eri käsitteisiin liittyy ja miten niitä on perinteisesti tulkittu. Tieteenkin lainalaisuudet voivat muuttua.

Lapsenlapselle voi tulla äitiä ikävä oikeastaan vain silloin, kun Korkman siirtyy hetkeksi kertomaan raha- ja finanssipolitiikan vaikutusväylistä. Uusi mielenkiinto ei tahdo herätä kansantalouden ns. lainalaisuuksia kohtaan. Kansantalouteen eivät utopiat tahdo kytkeytyä.

Monien vähän vanhempien muistikuviin ovat piirtyneet 1990-luvun alun laman kovat koettelemukset. Syyllisiä etsitään vieläkin. Parilla kappaleella Korkman muistuttaa terveellisesti syistä, jotka lamaan johtivat. Kirjoittajan kehikoissa syyt asettuvat oikeisiin puitteisiinsa, pitkän jatkumon osaksi.

Suomen finanssipolitiikassa Korkman haksahtaa hetkellisesti alkeelliseen virheeseen ja käyttää tekstissä eri sanoja kuin kuviossa, jota yrittää selittää.

Kirja on erinomainen ja painavasti suositeltava opus. Päivän lehdenkin luettuaan kannattaa palata itselleen kertaamaan, mikä oikeastaan vaikuttaa mihinkin ja miten ihmeessä olemme nykyiseen taloustilanteeseen tulleet.

Tilaukset Katjalle 19.4. mennessä sähköpostitse katja @ finnboat.fi.

Suomi