Finnboat

Hyvät jäsenet,

Kun tarkastellaan venerekisteröintejä kotimaassa alkuvuonna 2016 niin pientä pudotusta viime vuoteen on nähtävissä. – 7% tarkalleen on tilanne huhtikuun jälkeen. Tilanne alkuvuoden kuukausina oli selvästi huonompi ja kun näitä lukuja vertaa kotimaan tukkutoimitustilastoihin, jotka ovat täsmälleen viime vuoden tasolla niin uskon, että pääsemme kesä/heinäkuussa viime vuoden lukuihin, jopa niiden yli.

Valtaosa uusista veneistä on vanhan tavan mukaan kotimaisia avoveneitä Busterin, Yamarinin ja Silverin ollessa kärkikolmikko. Rekisteritilastoissa kappalemääräisesti löytyy muutama vahva nousija; Flipper + 25%, TG +250%, Finnmaster + 70%, Targa + 42%, Grandezza + 100%, XO + 166% ja Alutroll + 400%. Nämä siis toki vasta alkuvuoden kappalemäärillä.

Purjeveneiden kohdalla kokonaismäärät viime vuonna hädin tuskin ylittivät kahtakymmentä. Rekisteröintitilastojen mukaan purjeveneitä on tänä vuonna jo 13, joskin 2 niistä on merkitty omavalmisteeksi ja yhden kohdalla on merkintä ”tuntematon” ja yhden kohdalla ”muu”. Tämä on taas yksi esimerkki rekisteröintijärjestelmän puutteista. Muutakin huomauttamisen aihetta rekisteristä löytyy joka kerta. On harmillista, että ala joutuu korjailemaan viranomaisten ylläpitämiä järjestelmiä. Taitaa olla arkipäivää monessa muussakin asiassa.

Rekisteröintivelvoitteen ulkopuolella olevien (pienveneet) veneiden kohdalla tukkutoimitustilasto (tammi-helmikuu) näyttää, että soutuveneiden toimitukset ovat laskeneet 38 % (177 kpl). Alle 4,5 m veneissä puolestaan on kasvua 19 % (89 kpl). Kahden ensimmäisen kuukauden lukuihin tosin ei vielä kannata kovin paljon tuijottaa.

Perämoottorien tukkutoimitustilasto on saatavilla tammi-maaliskuulta. Siellä kokonaisuus kotimaan osalta näyttää 8 %:n pudotusta (3513 kpl).

Kotimaisen veneteollisuuden viennistä on saatavilla vasta kahden ensimmäisen kuukauden luvut mutta siellä merkittävä kasvu (42 %) jatkuu Norjan ja Ruotsin ansioista. Ruotsiin oli jo helmikuun loppuun mennessä toimitettu 433 venettä (+ 30 %) ja Norjaan 744 venettä (+62 %). Myös Saksa oli alkuvuonna vahvassa vauhdissa 70 veneellä (+39 %). Tällä hetkellä Venäjä, joka on ollut meille aina vahva vientimaa, on melkoisessa, lähes 70 %:n pudotuksessa. Tämä tuskin on suuri yllätys kenellekään.

Tammikuussa tehdyn suhdannebarometrin mukaan yritysten odotukset liikevaihtojen kasvuun olivat kuitenkin pääsääntöisesti positiiviset. Ilmojen haltijoilla on myös kummallisen vahva vaikutus erityisesti pienempien veneiden myyntiin.

Näkymät Suomen talouden kehittymisestä eivät juurikaan ole muuttuneet. OP-Ryhmä oli ensimmäinen, joka kuitenkin viime viikolla ennusti BKT:n osalta 1 %:n kasvua seuraavalle 12 kk:lle. Näillä uutisilla on huomattava merkitys kuluttajien luottamusindeksin pistelukuun ja juuri nyt se pienessä kasvussa.

Muistakaa ilmoittautua Uivaan. Muistakaa myös kertoa uutisistanne meille ja käyttäkää hyväksenne suomiveneilee.fi – Facebookia. Siellä on kohta 3500 (oikeaa) tykkääjää ja jokaista postausta näkee keskimäärin yli 1000 henkilöä.

Tulemme ensi viikolla antamaan lisäohjeita näiden suhteen ja kerromme teille myös juuri valmistuneen viestintäsuunnitelman ydinasiat. Tässä vaiheessa voisin pyytää, että laittakaa yrityksenne sisällä tietoa, että kaikki käyvät tykkäämässä suomiveneilee-Facebookista ja jakakaa myös itse noita juttuja. Tällä tavoin toimii lähes 300 yrityksen vipuvaikutus.

Hyvää viikonvaihdetta

Jouko

Suomi