Finnboat


Finnboatin 6. Kunniajäsen, Oy Marino Ab:n perustaja Tor-Björn Fagerström kuoli 7.4.2013 87-vuoden iässä.

Hän oli maamme pioneereja lasikuituveneiden valmistuksessa. Perustettuaan oman yrityksensä vuonna 1959 hän keskittyi alusta alkaen lasikuituveneiden suunnitteluun ja kehittämiseen. Matka Kulosaaren omakotitalon kellarista jatkui Hangon Kauppahalliin ja sieltä edelleen Hämeenlinnan, Jokelan ja Helsingin keskustan kautta nykyiselle tehtaalle Pännäisiin ja Sipoon pääkonttoriin.

Tor-Björn Fagerström tunnettiin hyvänä myynti-insinöörinä, joka toimi jo 1950-luvulla Bensowin veneosaston vetäjänä ja kehittäjänä. Hän toimi Bensowilla vielä muutaman vuoden oman yrityksen perustamisen jälkeenkin mutta vuonna 1962 hän siirtyi täysipäiväiseksi yrittäjäksi. Hän rakensi Marinon viklojen ja purjeveneiden kautta moderniksi moottorivenetehtaaksi. Hän luovutti toimitusjohtajan tehtävät pojalleen Benille 1985 ja siirtyi itse hallituksen puheenjohtajaksi, missä tehtävässä hän toimi aina vuoteen 2011.

T-B ymmärsi myös alusta alkaen, että suomalainen veneala on pieni ja alan kehittäminen vaatii toimijoiden saumatonta yhteistyötä. Vuosina 1962-1963 hän toimi Suomen Venetelakkayhdistyksen hallituksessa ja 1969-1971 silloisen Suomen Vene- ja Moottoriyhdistyksen hallituksessa. Vuosina 1978-80 hän toimi myös sen ensimmäisenä varapuheenjohtajana. Näistä ansioista hänet myös kutsuttiin 1986 Finnboatin kuudenneksi kunniajäseneksi.

T-B Fagerströmin rooli suomalaisen venealan visionäärinä ja kehittäjänä on ollut merkittävä.

English (UK)