Finnboat

Finnboatin jäsenkunnan keskuudessa elokuussa tehty ennustebarometri alan liikevaihtojen kehityksestä vuonna 2002 indikoi lähes 15% kasvua kokonaisliikevaihtoon. Kotimaan myynnissä kasvua 7,5%. Viennissä kasvua erityisesti suurissa purjeveneissä. Uudet aluevaltaukset nostivat vientilaskutuksen jälleen uusiin huippulukemiin (+24,5 %).

Finnboat teki elokuussa jäsenkuntansa keskuudessa kyselyn, jossa pyydettiin arvioimaan vuoden 2002 kokonaisliikevaihtolukuja. Yrityksiltä kysyttiin sektoreittain ennusteet kuluvan vuoden näkymistä. Kotimaassa alan myynti kasvaa ennusteen mukaan maltillisesti (+7,5%). Eri sektoreissa kuitenkin vaihtelut ovat viimevuotista suurempia. Suurten purjeveneiden johdolla venevienti on yltämässä kaikkien aikojen ennätykseen (n. EUR 188 milj). Kasvua edelliseen kauteen verrattuna tulossa noin neljännes. Tämä on erittäin raju kasvu kun muistetaan, että vuonna 2001 vientilaskutuksen kasvu oli n. 50%. Kotimaan liikevaihtotaso (alv 0%) (uudet veneet, moottorit, varusteet ja palvelut) päätyy ennusteen mukaan n. 166 milj. euroon. Kokonaisliikevaihdon arvioidaan päätyvän n. 375 miljoonaan euroon (+14.5%). Kokonaisliikevaihtoluvulla mitattuna tämä on seitsemäs peräkkäinen kasvun vuosi. Monet talouden yleiset tekijät tekevät tulevasta vuodesta huomattavasti vaikeamman ennustaa. Kotimaan myynnin kehitykseen suhtaudutaan varauksella ja vientimarkkinoilla markkinaosuuksien pitäminen vaatii entistä kovempaa työtä. Veneala on investoinut tuotekehitykseen ja tuotantoteknologiaan viime vuosina huomattavasti ja sitä kautta tarjonta kautta linjan on kilpailukykyistä myös kansainvälisille markkinoille.

Kotimaan venemyynti

Ensimmäisen puolivuotiskauden (tammi-kesäkuu) venemyynnin tukkutoimitustilastot osoittavat kappalemääräisesti kotimaassa 7804 veneen myyntiä (+ 9,5%). Alle 6 m luokassa myytiin 7354 venettä (+9,2 %). 6 – 8 m:n luokassa toimitettiin 371 venettä (+15,2 %) ja yli 8 metrin luokassa 82 venettä (+18,8 %). Kappalemääräiset luvut eivät sisällä purjevenemyyntiä, joista ei tässä vaiheessa vuotta ole tilastoja käytettävissä. Vuonna 2001 uusia purjeveneitä myyntiin Suomessa n. 60 kpl. Markkamääräisesti yritykset arvioivat koko vuoden 2002 kotimaan venemyynnin liikevaihdoksi (alv 0%) n. 60 milj euroa. (+13,2%).

Venevienti

Alan sektoreista viennin kasvutahti jatkuu voimakkaana. Yritysten arvioiden mukaan vientilaskutuksessa päädytään n. 188 milj. euroon (+24,5 %). Purjeveneiden osuus tästä on n. 111 milj. euroa (59%). (Kauppalehti raportoi tästä aiheesta 23.8. virheellisesti mainiten, että purjevenevienti olisi 11 milj. EUR.) ja ehdottomasti suurin kasvu löytyykin juuri purjeveneistä. Purjeveneiden keskimääräinen koko ja yksikköhinta ovat kasvaneet voimakkaasti. Veneviennin tullitilastoja on tässä vaiheessa vuotta saatavissa vasta tammi-toukokuulta. Nämä tilastot osoittavat Ruotsin säilyttäneen pienestä laskusta (-16%) huolimatta ykkösasemansa (osuus 25%), Norja on kakkosena (17%) ja USA kolmantena (15%). Perinteisesti tärkeistä vientimaistamme Saksa on alkuvuonna nostanut osuuttaan ja on tässä tilastossa kuudentena (5,5 %). Tämän jakauman odotetaan muuttuvan vuoden kuluessa. Kaikkiaan tammi-toukokuussa vietiin 4967 venettä yli 30 maahan.

Venetuonti

Myös tuontitilastoja on tässä vaiheessa saatavilla vasta tammi-toukokuulta. Tuonnissa kirjattiin viiden ensimmäisen kuukauden aikana laskua 12%. Ruotsista tuotiin kappalemääräisesti eniten veneitä. Euroissa laskettuna Iso-Britannia on tuontitilaston kärjessä. Tuonnin yhteisarvo vuoden viiden ensimmäisen kuukauden aikana oli 8,3 milj. EUR. Vuonna 2001 tuontiveneiden osuus Suomen venemarkkinoista euroissa mitattuna oli n. 30%. Kappaleissa tuontiveneiden osuus on huomattavasti pienempi.

Moottorit

Moottorien tukkutoimitustilastot tammi-kesäkuulta perämoottorien osalta osoittavat, että kappalemääräinen myynti on noussut 7,5 % (14605 kpl) Koko vuoden kappalemääräisen myynnin odotetaan kuitenkin päätyvän suunnilleen viimevuotiselle tasolle. (n. 17.000 konetta) Euromääräisesti perämoottorimyynti kasvaa viimevuotisesta johtuen mm. siitä että moottoreiden keskikoko kasvaa jatkuvasti . Tammi-kesäkuun tilastojen mukaan nelitahtisten osuus perämoottoreiden kokonaistoimituksista oli 68%. Tämä perinteinen jako 2-T koneisiin ja 4-T koneisiin uusitaan ensi vuoden alusta senkin takia, että 2-T koneissa varsinkin suuremmassa päässä on runsaasti malleja, jotka uuden tekniikkansa ansiosta ovat hyvin vähäpäästöisiä. Kun perämoottorimyyntiä tarkastellaan Suomessa talousaluejaon perusteella on Uusimaa ylivoimaisesti suurin alue 16,7 %:lla. Kymenlaakso on toisena (9,8%) ja Varsinais-Suomi kolmantena (8,8%). Pienin alue on Keski-Pohjanmaa (1,2%).

Vesijetit

Vesijettejä myytiin Suomessa tammi-kesäkuussa yhteensä 132 kpl (-27, 5%).

Alan kokonaisliikevaihdoksi vuonna 2002 arvioidaan 375,1 miljEUR (+14.4 %)

Svenska