Finnboat

Venealan yritysten kilpailuun ilmoittamia tuotteita ei jaettu eri kategorioihin, vaan tuotteita arvioitiin yhtenä kokonaisuutena. Tuomaristo valitsi tarvikkeista 10 tuotteen short-listan, joka on kokonaisuudessaan esillä Vene 08 Båt -messuilla eteläisen sisäänkäynnin luona. Tuomariston muodostivat yksi purjevenevalmistaja, yksi moottorivenevalmistaja, alan suuren lehden toimittaja sekä meripelastusjärjestön edustaja.

Pääpalkinnon saaja, Vuoden venetarvike 2008

BEP TSI Ultrasonic Tank Sender – ohjelmoitava tankkianturi

BEP Marinen ohjelmoitavalla tankkianturilla voi todeta polttoaine-, vesi- ja septitankkien täyttöasteen. Pienikokoinen ja matalanmallinen ultrausanturi asennetaan ruuveilla säiliön kanteen ulkopuolelle. Säiliö voi olla muovinen tai metallinen ja minkä muotoinen tahansa. Kertaalleen kalibroitava/ohjelmoitava anturi tutkii tankin sisältöä samaan tapaan kuin kaikuluotain lukee syvyyksiä. BEPin oma näyttö pystyy kertomaan kolmen anturin tiedot. Tiedon voi siirtää myös mihin tahansa veneessä jo olevaan analogiseen mittariin. Tankkien sisään tulevat mekaaniset anturit on yleensä hankalia asentaa, eivätkä ne ole kovin luotettavia – eivät etenkään septitankeissa. Myös mekaanisten anturien vaihto/korjaus/jälkiasennus on usein työlästä.

Edustaja: Oy Maritim Ab
Osasto: 5 C 3
Lisätiedot: Kim Tigerstedt (020 765180)

Kunniamaininta

Vetus Fuelsafe polttoainevarkaussuoja

Vetuksen Fuelsafe polttoainevarkausuoja on kaikessa yksinkertaisuudessaan nerokas tuote. Fuelsafe asennetaan helposti kansiventtiilin kautta polttoaineen täyttöputkeen pysyvästi. Tuotteen pakkaus toimii asennuksessa työkaluna. Bensiinin ja dieselin kestävästä muovista valmistettu varkaussuoja estää imuletkun työntämisen kansiventtiilin kautta täyttöputken läpi tankkiin. Tuote on muotoiltu niin, ettei se juuri vaikuta polttoaineen virtaukseen ja hidasta samalla tankkausta. Fuelsafe sopii 38 ja 51 millimetrin letkuihin, niin purje- kuin moottoriveneisiinkin. Suomessa polttoainevarkaudet ovat vielä kohtalaisen harvinaisia, ja hinnaltaan edullinen Fuelsafe tekee varkaiden työn entistä vaikeammaksi.

Edustaja: Oy Vator Ab
Osasto: 5 D 18
Lisätiedot: Kim Koskinen (0207812209)

Kunniamaininta (jaettu Yanmarin ja Nannin kesken)

Vauhtipyörägeneraattori meridieseleihin; Yanmar ja Nanni

Veneen moottoriin integroitava vauhtipyörägeneraattori tekee perinteisen veneen lisägeneraattorin tarpeettomaksi. Vauhtipyörägeneraattori tuottaa jo moottorin alhaisilla kierroksilla 230 voltin vaihtovirtaa. Kevyt laitteisto sovitetaan moottorin ja vaihteiston väliin. Tuotetulla sähköllä voi käyttää esimerkiksi ilmastointia, kahvinkeitintä, mikroaaltouunia, tietokonetta ja televisiota. Sähköllä voi maasähkölaturin kautta ladata myös veneen akustoa – usein tehokkaammin kuin moottorin oman laturin avulla.
Vauhtipyörägeneraattori antaa vapauden pitkään yhtäjaksoiseen veneilyyn merellä, sillä akusto ei ole enää riippuvainen aurinkopaneeleista tai säännöllisistä maasähkölatauksista – näin ratkeaa yksi matkapurjeveneilijöiden suuri ongelma. Vauhtipyörägeneraattoreiden sijoitus kilpailussa olisi ollut korkeampi, mikäli niiden jälkiasennus vanhoihin moottoreihin olisi mahdollista.

Edustajat:
Ekströmin Koneliike Oy (Yanmar)
osasto: 5 E 25
Lisätiedot: Sami Ojamo (0400 981 430)

Tapimer Oy (Nanni)
Osasto: 5 B 23
Lisätiedot:Markku Metsola (09) 2746 530

Muut 10 tuotteen short-listalle eli loppukilpailuun päässeet tuotteet olivat:

Furuno SC-30 Satelliittikompassi, Furuno Oy, osasto 5 D 3
lisätiedot Henri Haverinen 0400-951177

Racor Polttoaineen/huohotusilman erotin, Wihuri Oy Autola osasto 5 C 1
lisätiedot Reijo Lahtinen, 040-5060090

Wichard Gyb’ Easy Preventteri, Maritim Oy, osasto 5 C 3
lisätiedot Kim Tigerstedt, 020 765180

Prodocker Ohjausjärjestelmä, Vator Oy, osasto 5 D 18
lisätiedot Kim Koskinen, 0207812209

Spinlock Deckvest Turvavaljas/Paukkuliivi, Sailtech Oy, osasto5 A 17
lisätiedot Jukka Herrala, 682 49511

Wallas Keraaminen diesel-liesi 88 DU, Wallas Marin Oy, osasto 5 C 3
lisätiedot Samuli Hellemaa, 040-5842202

Lisätietoja kilpailusta:
Toimitusjohtaja Jouko Huju (jouko@finnboat.fi, 040-5509310)
Venealan Keskusliitto Finnboat ry
Käenkuja 8 A 47, 00500 Helsinki
Puh. (09) 696 2160, fax (09) 696 21611
www.finnboat.fi

Suomi