Finnboat

Viime perjantaina avautuneiden ja 17.2. saakka jatkuvien Helsingin Kansainvälisten Venemessujen ensimmäinen viikonloppu on sujunut erittäin positiivisissa tunnelmissa. Venemyyjien keskuudessa tehty haastattelu kertoo, että kauppaa on päästy tekemään viimevuotiseen, hyvään tahtiin ja tarjouk-sia tehdään selkeästi viimevuotista enemmän. Näyttelyn kävijämäärä ylitti jo kolmen ensimmäisen päivän osalta 30.000 näyttelyvieraan rajan. Eniten on myyty perinteisiä avoperämoottoriveneitä mutta myös suurempia moottoriveneitä ja matkapurjeveneitä on jo myyty. Arvioiden mukaan ve-nemessujen aikana tai välittömästi niiden jälkeen päätetään jopa 60 % kaikista venekaupoista. Finn-boatin jäsenyritysten kotimaan venekauppa kasvoi vuonna 2007 peräti 38 % päätyen 168 milj. Eu-roon. Kaikkiaan alan liikevaihto vuonna 2007 oli 676 milj. Euroa (+10,5%).

Ensimmäisen sunnuntai-iltapäivän päätteeksi tunnelmat olivat seuraavanlaisia:

Suomen suurimman moottorivenevalmistajan Bella-Veneiden toimitusjohtaja Raimo Sonninen ker-too, että viikonlopun aikana on allekirjoitettu useita venepakettikauppoja. Tarjouksia on päästy te-kemään viimevuotista hieman enemmän. Osastollamme työskentelevät kauppiaat korostavat, että kuluttajat ovat kuitenkin hyvin laatu- ja bränditietoisia ja myös koko palveluketjun tulee kehittyä kaupan kasvun myötä. Yrityksemme laskee kotimaan kaupan kuitenkin selkeästi kasvavan tänä vuonna (Raimo Sonninen, 0400-672414).

Silver-Veneet Oy:n toimitusjohtaja Juhani Haapaniemi kertoo, että ensimmäisen viikonlopun aikana on myyty lähes 30 venepakettia ja se on enemmän kuin koskaan aikaisemmin messujen tässä vai-heessa. Lisäksi tarjouksia on tehty melkoinen määrä (Juhani Haapaniemi 0400-565223).

Jeanneau-purjeveneitä myyvä Lassi Hellman, Hellmarin Oy:stä toteaa, että heillä syksy oli hiljainen mutta näyttelyn ensimmäisen viikonlopun aikana he ovat jo tehneet parikymmentä tarjousta, joista varmasti osa toteutuu kaupoiksi vielä näiden messujen aikana. Ihmiset tuntuvat olevan todella tosis-saan (Lassi Hellman, 0400-520454).

Beneteau ja Najad-purjeveneitä sekä Beneteaun sisämoottorilla varustettuja moottoriveneitä maa-hantuovan Nautikarlsson Oy:n toimitusjohtaja Leif Karlsson kertoo, että viikonlopun aikana on saa-tu päätökseen kahden suuremman purjeveneen ja kahden moottoriveneen kaupat. Purjevenekauppo-ja oli hierottu jo jonkin aikaa, mutta päätökset tehtiin täällä messuilla. Veneisiimme on jatkuva jono ja mielenkiinto todella korkealla (Leif Karlsson, 0400-431254).

Buster-veneitä valmistavan Inhan Tehtaiden toimitusjohtaja Jukka Suonperä sanoo, että kysyntä on kohdistunut kaikkiin Buster-malleihin mutta erityisesti uudet Buster XXL ja XXL AWC-hyttivene ovat kiinnostaneet näyttelyvieraita. Kaikkiaan veneitä on myyty tähän mennessä jo useita kymme-niä. Tämä on selvästi parempi tulos kuin viime vuonna vastaavaan aikaan (Jukka Suonperä 0400-665522).

Evinrude-perämoottoreita maahantuovan BRP Finland Oy:n myyntipäällikkö Lars Ingvall kertoo, että erityisesti suuremmat 200 – 250 hv:n perämoottorit ovat olleet kysynnän kohteena. Uusi vähä-päästöinen ja polttoainetaloudellinen tekniikka kiinnostaa veneilijöitä paljon ja moottorien uusijoita on liikkeellä. (Lars Ingvall 040-5206423).

Sarins Båtar Oy:n toimitusjohtaja Lillemor Sarin kertoo, että alku on ollut poikkeuksellisen vahva. Totta kai olemme työstäneet monia asiakkaita kuukausikaupalla mutta ensimmäisen viikonlopun aikana olemme saaneet viisi sopimusta veneisiin, joiden hintaluokka on 150.000 – 210.000 euroa.
Etelä-Suomen myyjämme Kone Wuorio Oy on lisäksi myynyt neljä muuta suurempaa venettä ja tehnyt melkoisen nipun tarjouksia (Lillemor Sarin, 0500-362068).

Vene 08 Båt on avoinna 9-17.2. Helsingin Messukeskuksessa. Arkisin klo 11-19, to 14.2. klo 11-21, lauantaina 16.2. klo 10-18 ja sunnuntaina 17.2. klo 10-17.

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Jouko Huju
Venealan Keskusliitto Finnboat ry
Käenkuja 8 A 47
00500 Helsinki
Puh 040-5509310
jouko@finnboat.fi

Suomi