Finnboat

Veneilytoimittajat ry – Båtjournalisterna rf on valinnut venesuunnittelija Hans Groopin Vuoden Veneilyteko-palkinnon saajaksi. Palkinto myönnetään hänen monikymmenvuotisesta elämäntyöstään veneiden suunnittelijana.

Hans Groop on vaikuttanut merkittävällä tavalla suomalaisten veneilyharrastukseen suunnittelemalla yli 40 vuoden ajan useita legendaarisia veneitä. Suurin osa näistä venemalleista on edelleen jatkuvasti käytössä ja niitä voi nähdä jokaisen venekerhon laiturissa ja vierassatamissa.

Tunnetuin Groopin veneistä on lasikuiturakenteinen H-vene, jota on valmistettu yli 5000 kappaletta. H-vene syntyi Helsingfors Segelsällskapetin tilauksesta ja veneen neitsytpurjehdus tehtiin kesällä 1967. H-vene on erinomainen esimerkki edullisesta ja hyvin purjehtivasta veneestä, joka on vuosien saatossa houkutellut monia veneilyharrastuksen pariin.

Groopin piirustuslaudalta ovat lähteneet vesille myös sellaiset jokaisen suomalaisen veneilijän tuntemat klassikot kuten Finnsailor 30 ja 34, Targa 96 sekä Artina-purret. Kaikkiaan Hans Groop on suunnitellut sarjavalmistukseen yli sata moottori- ja purjevenettä. Ilman Hans Groopin elämäntyötä suomalaisesta veneilymaailmasta puuttuisi jotakin todella olennaista.

Hans Groop (s. 1932 Vaasa) valmistui laivanrakennusinsinööriksi Helsingissä ja työskenteli monta vuotta Wärtsilän telakalla laivasuunnittelijana ja viestintäpäällikkönä. 1970-luvulta lähtien Groop on toiminut itsenäisenä venesuunnittelijana.

Vuoden Veneilyteko -palkinto myönnetään vuosittain henkilölle, yhdistykselle, yritykselle, asialle tai tapahtumalle, joka kannustaa vesilläliikkujia hyvään veneilykulttuuriin ja sujuvaan yhteispeliin, parantaa veneilyturvallisuutta sekä edistää veneilyharrastusta. Vuoden Veneilyteko -tunnustuspalkinto myönnettiin nyt yhdeksättä kertaa.


Veneilytoimittajat ry – Båtjournalisterna rf on vuonna 1991 perustettu veneilystä ja merenkulusta kirjoittavien journalistien ja kuvajournalistien yhdistys. Yhdistykseen kuuluu yli 80 veneily- ja ammattimerenkulun asioista kiinnostunutta journalistia ja kuvaajaa eri puolilta Suomea. Edustettuina ovat lähes kaikki valtakunnalliset ja alueelliset mediat, alan erikoislehdet sekä sähköiset viestimet. Yhdistys pitää yllä ja kehittää suhteita alan viranomaisiin Suomessa ja ulkomailla sekä valvoo jäsentensä ammatillisia etuja sekä kehittää jäsenistönsä ammatillista osaamista erikoisalallaan. Yhdistys järjestää vuosittain tapaamis- ja keskustelutilaisuuksia alan viranomaistahojen kanssa sekä kouluttaa jäsenistöään erilaisissa kurssi- ja seminaaritilaisuuksissa. Myös jäsenistön vapaa-ajan tapaamiset eri teemoilla ovat yhdistyksen ohjelmassa. Yhdistys julkaisee vuosittain ilmestyvää Veneilyn Mediakontaktit -kirjasta, josta ilmenevät jäsenistön yhteystiedot sekä tärkeimpien alan yritysten ja viranomaisten sekä sidosryhmien tiedot ja yhteyshenkilöt. Lisätietoja yhdistyksestä www.veneilytoimittajat.fi

Suomi