Finnboat

”Tänäkin kesänä on nähty, miten Suomen nykyisellään aivan liian lyhyt matkailukausi on armottoman haastava vierassatamien yrittäjille. Ei ole yllätys, että Finnboatin jäsenkunta on asiasta huolissaan: jäsenkyselyssämme peräti 91 % jäsenistä kannatti kesälomien siirtoa eteenpäin”, alan toimijoita edustavan Venealan Keskusliitto Finnboatin toimitusjohtaja Jarkko Pajusalo kertoo.
”Kesäsesonki on hyvin lyhyt, joten lomien siirtäminen piristäisi etenkin Järvi-Suomen ja Rannikko-Suomen matkailua”, sanoo myös Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi.

Työ- ja elinkeinoministeriön keväällä 2018 teettämän selvityksen mukaan jo kahden viikon siirto toisi matkailualalle 1300 henkilötyövuotta lisää ja parantaisi matkailijoiden ja siten myös veneilijöiden palveluja erityisesti elokuussa. Matkailualan mukaan vielä suuremmat positiiviset vaikutukset saataisiin, jos lomia siirrettäisiin alkamaan vasta juhannuksesta ja päättymään elokuun lopussa.

”Finnboatin kanta onkin, että hallituksen on käynnistettävä kokonaisvaltainen selvitys koulujen kesälomien siirtämisen vaikutuksista sekä koulutukseen että kansantalouteen”, Pajusalo sanoo.

Historiallinen kesä suosi veneilyä

Finnboatissa uskotaan, että lomien siirto ja kotimaan kesämatkailun piristyminen vahvistaisi myös venealan asemaa merkittävänä työllistäjänä. Suoraan alan yrityksissä työskentelee 3500 henkilöä ja työllisyysvaikutus on kaikkiaan 4000-6000 henkilöä. Muista Pohjoismaista poiketen Suomessa on vahvaa omaa tuotantoa, viennin osuus kokonaistuotannosta oli viime vuonna peräti 73 prosenttia.

”On pohjimmiltaan kotimaisen elävän veneilykulttuurin ansiota, että suomalaisveneillä on maailman markkinoilla erinomainen maine ja kansainvälinen asemamme on vahva. Ainoat kestävät ratkaisut ja kilpailuedut muuttuvassa maailmassa ovat maailmanluokan tuotteet ja palvelut”, sanoo Finnboatin uusi puheenjohtaja Anders Kurtén.

”Aivan tuore todiste osaamisesta on eurooppalainen Best of Boats Awards -kilpailu, jonka 22 finalistin joukkoon valittiin peräti kuusi suomalaista venettä ja loppukilpailussa Bella Falcon BR7 palkittiin parhaana veneenä Best for Beginners -sarjassa”, Pajusalo mainitsee.

Alalla eletään valoisissa tunnelmissa jopa talven pimeimpinä viikkoina, sillä historiallisen kaunis kesäsää suosi veneilyä ja virkisti myös kotimaan venekauppaa. Lämmin kesä toi kasvua erityisesti vesijettien ja mökkiveneiden kauppaan.

”Huhtikuun jälkeen jokainen kuukausi on ollut kasvussa viime vuoteen verrattuna, koko vuoden vesikulkuneuvojen rekisteröinnit ovat yli seitsemän prosentin kasvussa ja veistämöiden tilauskirjat ovat täyttyneet, mikä antaa hyvät lähtökohdat seuraavalle kaudelle”, Jarkko Pajusalo kertoo.

Myönteisistä tunnelmista kertoi myös vuosittain elokuussa järjestettävän Helsingin Uivan venenäyttelyn suosio. Kauniissa loppukesän säässä järjestetyn tapahtuman kävijämäärä kasvoi peräti 16 prosentilla lähes 13 000:een kävijään.

Lisätietoja:
toimitusjohtaja Jarkko Pajusalo
jarkko@finnboat.fi
Venealan Keskusliitto Finnboat ry
Käenkuja 8 A 47, 0500 Helsinki
puh 040 673 4032
www.finnboat.fi
www.suomiveneilee.fi

Suomi