Finnboat

Veneilytoimittajat ry – Båtjournalisterna rf on valinnut Gullkronan vierassataman uudelleen avaamisen Vuoden Veneilyteko -palkinnon saajaksi. Palkinnon ottavat vastaan Saara Kankaanrinta ja Ilkka Herlin, jotka henkilökohtaisesti ovat tehneet toiminnan mahdolliseksi.

Gullkronan vierassatama on ollut poikkeuksellisen rakas kohde matkaveneilijöille vuosikymmeniä. Saaristotilan isäntäperheen, Gunvold ja Leila Erikssonin sekä tytär Evan, tekivät veneilijöille harvinaisen läheisiksi heidän lämmin ja kotoisa tapansa pitää vierassatamaa. Etenkin Evan pieni ”kotiseutumuseo” nousi vuosien varrella legendaksi veneilijöiden keskuudessa. Perheen terveystilanteen huonontuessa sataman sulkeminen ymmärrettiin hyvin, vaikka kaihomieltä ei voinut välttää.

Saaressa pitkään kesämökkeilleet Kankaanrinta ja Herlin hankkivat Erikssonien tilan omistukseensa, taaten perheelle asumisoikeuden kotonaan niin pitkään kuin he halusivat. Sen jälkeen venevieraat saisivat jälleen palata yhteen koko Saaristomeren kauneimmista kohteista. Se aika koitti viime kesänä, ja veneilijöiden onni on taas lähes rikkumaton – Erikssonien ikävöintiä lukuun ottamatta.

Kankaanrinnan ja Herlinin päätös Gullkronan avaamisesta osoittaa, kuinka syvästi he kokevat olevansa osa veneilijöiden laajaa yhteisöä. Satamanpito on työtä eikä bisnestä, sen me kaikki tiedämme, ja erityisesti se pitää paikkansa Gullkronan perinteisessä hengessä: kotoisan pienimuotoisessa paikassa.

Silti juuri siitä on päätetty pitää kiinni. Muutokset ovat olleet vähäisiä ja hienovaraisia, pariskunnan muissa töissään ja harrastuksissaan osoittaman luonnonsuojeluhengen mukaisia, lähinnä jätehuollon ja kierrätysmahdollisuuksien kehittämistä.

Satama on siis pysynyt saaristoa rakastavissa käsissä. Juuri sitä tarvitaan, jotta Gullkrona voi voittaa puolelleen yhä uusia sydämiä, kuten se on ennen tehnyt. Vanhat sydämet sillä jo on hallussaan.

Veneilytoimittajat ry – Båtjournalisterna rf on vuonna 1991 perustettu veneilystä ja merenkulusta kirjoittavien journalistien ja kuvajournalistien yhdistys. Yhdistykseen kuuluu noin sata veneily- ja ammattimerenkulusta raportoivaa journalistia ja kuvaajaa eri puolilta Suomea. Edustettuina ovat lähes kaikki valtakunnalliset ja alueelliset mediat, alan erikoislehdet sekä sähköiset viestimet. Yhdistys pitää yllä ja kehittää suhteita alan viranomaisiin Suomessa ja ulkomailla, valvoo jäsentensä ammatillisia etuja sekä kehittää jäsenistönsä ammatillista osaamista erikoisalallaan. Yhdistys järjestää tapaamisia ja keskustelutilaisuuksia alan viranomaisten kanssa sekä kursseja ja seminaareja jäsenilleen. Lisätietoja yhdistyksestä www.veneilytoimittajat.fi

Suomi