Finnboat

Suomen venealan vuoden 2022 myyntikausi käynnistyi totuttua aikaisemmin, mutta myyntikauden huippusesonki on kylmän kevään johdosta hieman myöhässä. Veneala työllistää Suomessa noin 3500 henkeä ja Finnboatin jäsenyritysten liikevaihto on lähes miljardi euroa.

”Veneiden pitkät toimitusajat ovat tasanneet veneiden myyntikauden huippua, kun venekauppa on käynyt erinomaisesti läpi talven. Kylmä ja myöhäinen kevät on kuitenkin hidastanut veneiden vesillelaskuja usealla viikolla, mikä näkyy myös tammi-huhtikuun venerekisteröinneissä”, kertoo Venealan Keskusliitto Finnboatin toimitusjohtaja Jarkko Pajusalo. Lähes kaikilla venealan tuotealueilla kasvua on edelleen rajoittanut myös komponenttien saatavuus ja maailmanlaajuiset logistiikkaongelmat.

Venealan kevätbarometri ennakoi kovimman kasvun taittuvan

Finnboat on kerännyt jäsenistöltään liikevaihtoon ja henkilöstöön kohdistuvia arvioita sekä näkemyksiä alan tilanteesta eri osa-alueittain. Tammikuussa tehty Venealan suhdannebarometri vuodelle 2022 ennakoi positiivisia näkymiä: 49 % yrityksistä arvioi liikevaihdon kasvavan ja vain 10 % yrityksistä arvioi liikevaihdon laskevan. Toukokuun tilannekatsaus indikoi jo kovimman kasvun taittumista. 33 % yrityksistä raportoi liikevaihdon kasvaneen alkuvuonna ja 36 % yrityksistä raportoi liikevaihdon pienentyneen alkuvuonna edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Tilauskannat ovat edelleen poikkeuksellisen pitkiä, mutta moni vastaaja näkee tuotteiden ja polttoaineiden hinnannousujen, korkojen nousun, matkailun vapautumisen ja Ukrainan sodan luoman epävarmuuden vaikuttavan kysyntään viimeistään 2023 niin kotimaassa kuin lähimarkkinoillakin.

Peräti 67 % vastaajista raportoi hankintaketjujen häiriöistä. Häiriöt koskevat lähes kaikkia vene- ja tarvikevalmistajia valmistusmaasta riippumatta. Myös Suomessa valmistetut veneet sisältävät satoja osia ja komponentteja, joiden hankintaketjut ovat maailmanlaajuisia, joten esimerkiksi elektroniikan ja raaka-aineiden pidentyneillä toimitusajoilla on vaikutusta koko venealaan.

Venealan yhteiset tapahtumat liikkeelle koronavuosien jälkeen

Venealan tarvike- ja varustemyynnin huippusesonki polkaistaan käyntiin Helsingin Lauttasaaressa, kun paikalliset vene- ja tarvikeliikkeet järjestävät Veneentekijäntien myymälöiden kesäkauden avajaiset ja Finnboat järjestää samaan aikaan suomiveneilee koeajopäivät 20.-21.5.2022. Koeajopäivien tarjonta on kasvanut ja yleisön koeajettavaksi onkin tulossa ennakoitua enemmän veneitä. Koeajettavana on lähes 40 erilaista venettä pienistä perämoottoriveneistä suuriin matkaveneisiin ja lisäksi tien päällä pääsee koeajamaan Land Rover Defender sekä Range Rover -malliston lataushybridejä.

Vastaavasti elokuussa järjestettävä Suomen suurin uiva venenäyttely UIVA FLYTANDE on vuoden koronatauon jälkeen jo lähes loppuunmyyty. Kesän kallistuessa loppua kohti tarjoaa Helsingin uiva venenäyttely 18.-21.8.2022 kauden parhaat tuotetarjoukset ja ensi kauden veneuutuuksien ensiesittelyt.

Lisätietoja:
toimitusjohtaja Jarkko Pajusalo
jarkko@finnboat.fi
Venealan Keskusliitto Finnboat ry
Käenkuja 8 A 47, 0500 Helsinki
puh 040 673 4032

Suomi