Finnboat

Veneiden ja venetarvikkeiden kotimainen kysyntä on kevätauringon nousun myötä lähtenyt selvään kasvuun. Suomalaisten kiinnostus veneilyyn on jälleen kohoamassa kohti lamaa edeltävää tasoa. Markkinoilla on tapahtunut oleellisesta elpymistä viime vuodesta.

Kevään vene-esittelyt ovat osoittaneet sen, että kysyntä kohdistuu NYT koko alaan ja kaikkiin kokoluokkiin. Myös erilaisten venetarvikkeiden myynti on nousussa.

– Venekaupalle on hyvä merkki se, että NYT kysytään kaikenkokoisia veneitä. Myös muissa tuoteryhmissä kysyntä on ollut hyvää, kuten esimerkiksi vesijeteissä ja trailereissa, luonnehtii Konekeskon vapaa-ajankoneiden johtaja Antero Sundberg venealan tämän hetken tuntoja. Sundberg ei ole huomannut, että veneilyn piiriin olisi tullut paljon uusia veneilykärpäsen puraisemia suomalaisia. Markkinoilla ovat liikkuneet perheet, jotka ovat pari vuotta passanneet venehankintojaan laman takia. – Nyt tyydytetään niitä tarpeita, jotka ovat olleet olemassa jo jonkin aikaa. Ihmiset ovat hyvin tietoisia, millaisen veneen he haluavat, kun he astuvat venekauppaan sisään. Sähköisistä
tiedonhankintakanavista on haettu hyvät pohjatiedot veneistä ja liikkeisiin tullaan ”kaupanteko mielessä”, Sundberg sanoo.

Vaikka venekysyntä onkin lama-ajasta elpynyt huomattavasti, suomalaiset ostavat edelleen veneensä hyvin harkiten. Ostajat miettivät huolellisesti ennen kuin he tekevät ostopäätöksensä. Asiakkaiden ostokäyttäytymisessä on edelleen havaittavissa pientä varovaisuutta. Kuitenkin pohjavire markkinoilla on positiivinen.

Optimistisesta tunnelmasta kertoo myös se, että Helsingin helmikuisen venenäyttelyn kävijämäärä kasvoi pari prosenttia viime vuodesta. Ehkä vielä tätäkin positiivisempaa venealalle oli se, että Helsingin venenäyttelyssä tehtiin alan yritysten mukaan kauppoja enemmän kuin viime vuonna. Kuitenkin monet ostajat halusivat miettiä ratkaisujaan pitempään ja siirsivät lopullisen ostopäätöksen teon myöhemmälle kevääseen.

– Kauppiaamme ovat tehneet venenäyttelyssä jätetyistä tarjouksista paljon kauppoja parin näyttelyn jälkeisen viikon aikana, Konekeskon Sundberg sanoo.
– Yllättävän moni venenäyttelyssä tehty ehdotus johti kauppoihin myöhemmin talvella, Terhitec Oy:n myyntijohtaja Kim Varjo kertoo.

Finnboatin jäsenyrityksiin onkin levinnyt vakaa usko siihen, että viime vuonna herännyt myynnin kasvu jatkuu myös tänä vuonna. Alkuvuoden positiiviset myyntitulokset ovat lisänneet alan optimismia uutta veneilykautta kohti mentäessä. Venealan yritykset suhtautuvat kuitenkin realistisesti ensi kesän veneilykauteen ja odottavat kasvun olevan maltillista. Venealan liikevaihdon arvellaan nousevan noin kymmenen prosenttia viime vuodesta.

– Kolme vuotta sitten alamäki alkoi. Nyt ääni venemarkkinoilla on muuttunut. Ihmisten kiinnostus uusia veneitä kohtaan on jälleen herännyt. Ihmiset eivät pelkästään kysele veneistä, vaan he myös ostavat niitä, sanoo Merimarina Oy:n toimitusjohtaja Saija Meriläinen. Meriläinen iloitsee siitä, että alkuvuonna myös isojen veneiden, yli kymmenmetristenkin, kysyntä on ollut vilkasta. Eniten tietenkin kysytään alle kuusimetrisiä veneitä. Venekaupan kannattavuudelle isojen kysynnän elpyminen on tervetullut asia.

Terhitecin Varjo ei ole nähnyt markkinoilla juurikaan siirtymistä eri kokoluokkien välillä. Alkuvuonna on kysytty samoja venetyyppejä kuin aikaisemminkin. – Suomalaiset valitsevat veneen omaan käyttötarkoituksensa mukaisesti. Ihmiset ovat hyvin selvillä siitä, millaisen veneen he tarvitsevat, Varjo sanoo.

Veneiden kysyntä on kuluvan vuoden alkukuukausina ollut sen verran vireätä, että kotimaiset venevalmistajat ovat myyneet eräistä venemalleista kevään tuotantonsa loppuun. Kuitenkin kaupoista löytyy edelleen halukkaille ostajille veneitä ensi purjehduskauden tarpeisiin.

Viime vuonna Suomessa myytiin pien- ja moottoriveneiden tukkutoimitustilastojen mukaan 7936 alle kuusimetristä venettä, 652 kappaletta 6-8 -metrisiä veneitä, 94 kappaletta 8-10 -metrisiä veneitä ja yli kymmenen metriä pitkiä veneitä 36 kappaletta. Purjeveneitä, yli 21-jalkaisia, myytiin viime vuonna Suomessa 78 kappaletta Eli saman verran kuin vuotta aikaisemmin. Suomen markkinoille toimitettiin viime vuonna 15157 perämoottoria, mikä oli vajaa 15 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Kotimaan venekaupan liikevaihto nousi viime vuonna neljänneksen edellisvuodesta noin 124 miljoonaan euroon. Prosentuaalinen kasvu oli suuri, mutta täytyy muistaa, että vuonna 2009 veneala kävi aika syvässä lamakuopassa. Nyt ala odottaa maltillista kasvua. Koko venealan liikevaihto oli viime vuonna Suomen kotimarkkinoilla 311 miljoonaa euroa, joka oli kolmannes enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Lisätietoja:

toimitusjohtaja Jouko Huju (040 550 9310)
Båtbranschens Centralförbund Finnboat rf
jouko@finnboat.fi
www.finnboat.fi

Svenska